Primii militari români căzuţi în Afganistan au fost comemoraţi la Iaşi
A fost ţinut un moment de reculegere, sâmbătă, la cazarma Lupilor Negri din Iaşi, de unde au plecat în misiune, în urmă cu 14 ani, sergenţii majori Iosif Silviu Fogorași şi Mihail-Anton Samuilă, primii militari români care au murit în războiul din Afganistan, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Militarii ieșeni au adus un omagiu camarazilor căzuți la datorie de Ziua Veteranilor din teatrele de operații, mai ales că pentru Lupii Negri din Iași, ziua de 11 noiembrie are o dublă semnificație: în urmă cu 14 ani, în timpul unei misiuni, un TAB al Armatei Române a fost atacat de insurgenți, la granița Afganistanului cu Pakistanul, iar sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal. Sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, dar a murit şi el, trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.
Cei doi militari căzuţi în misiune au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Plutonierul major Doru Dobrișan era și el misiune în Afganistan în acea zi fatidică de 11 noiembrie 2003, când Armata Română a pierdut primul militar aflat în misiune în deșertul Afganistanului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
“A fost un moment destul de dificil pentru noi în momentul în care am auzit că avem primii oameni căzuți la datorie. În fiecare an, pe 11 noiembrie ne aducem aminte de cei doi colegi de-ai noștri, unul dintre ei chiar mi-a fost și coleg de școală militară. A fost un moment dificil pentru noi, dar cu sprijinul colegilor și al celor de acasă am reușit să trecem peste acest moment, să ne continuăm misiunea și să ajungem cu bine în țară”, a declarat plt. maj. Doru Dobrișan, Batalionul 151 Infanterie “Lupii Negri”.
Un alt militar şi-a amintit de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 14 ani.
“Am fost acolo. Prima dată am crezut că este o farsă a colegilor, cu toate că nu se glumește cu asemenea povești, dar atunci când am auzit că este adevărat chiar a fost o grea încercare pentru noi”, își amintește plutonierul major Cătălin Dobrea.
Locotenent-colonelul Daniel Cioran a spus că momentul în care doi dintre colegi au murit în teatrul de operaţie a fost un unul de cotitură, la care nu s-au aşteptat şi de la care tot ce s-a întmplat ulterior a fost gândit într-un alt mod.
“Țin minte că a fost un moment de răscruce pentru noi, era prima dată cand s-a întâmplat în Afganistan așa ceva, nimeni nu se aștepta. Ce s-a întâmplat după aceea a fost ca un suflu pentru fiecare dintre noi. Ne-am gândit mult sau am executat misiunile mai atent, am fost fost mult mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a declarat lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.
Sâmbătă, la cazarma din Tătărași, acasă la Lupii Negri a fost ținut un moment de reculegere în memoria celor care au căzut misiuni, a fost oficiat un ceremonial religios și au fost depuse coroane de flori.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO