Primul centru de cercetare pentru combaterea consumului de etnobotanice va fi înfiinţat la Cluj

Primul centru de cercetare din România pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de etnobotanice va fi înfiinţat la Cluj, la iniţiativa Prefecturii, prefectul Ioan Vuşcan spunând că oraşul are resursa umană pentru a cerceta compoziţia acestor substanţe în vederea tratării celor intoxicaţi.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Primul centru de cercetare pentru combaterea consumului de etnobotanice va fi înfiinţat la Cluj

Primul centru de cercetare pentru combaterea consumului de etnobotanice va fi înfiinţat la Cluj (Imagine: Vasile Magradean/ Mediafax Foto)

Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat miercuri că instituţiile statului nu puteau rămâne pasive văzând statisticile legate de consumul de etnobotanice în rândul tinerilor, care sunt "îngrijorătoare".

"Consumul de etnobotanice în judeţul Cluj şi în toată ţara a devenit un flagel extraordinar de periculos. Văzând statisticile legate de acest consum în rândul tinerilor, care sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte efectele, instituţiile statului nu puteau sta pasive. Aşa s-a născut proiectul de înfiinţare a Centrului de cercetare pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de etnobotanice, primul de acest fel din România. Clujul are resursa umană pentru a cerceta compoziţia acestor etnobotanice, pentru că medicii nici nu ştiu cum să trateze un tânăr intoxicat în urma consumului de astfel de substanţe", a spus Vuşcan.

El a precizat că în prima parte a anului viitor vor fi desfăşurate primele acţiuni concrete, finanţarea proiectului urmând să fie susţinută de la nivel guvernamental, fie din Fondul de Rezervă al Guvernului, fie de la bugetul Ministerului Educaţiei.

"Cred că şi din alte judeţe, şi chiar de la nivel naţional, cineva se va inspira din proiectul nostru şi împreună vom găsi soluţii de prevenire a consumului de substanţe etnobotanice în rândul tinerilor. Numai anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivelul Clujului, s-au făcut vânzări de etnobotanice de peste 600.000 de lei, o sumă extraordinar de mare. De aici rezultă faptul că există un număr foarte mare de tineri, încât s-a putut încasa o astfel de sumă", a spus prefectul judeţului Cluj.

Potrivit acestuia, proiectul centrului este sprijinit de mai multe instituţii ale statului, precum DIICOT, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA), Poliţia Judeţeană, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Institutul de Medicină Legală (IML).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici