Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependenţe, inaugurat lângă Câmpina

  • Primul centru de reabilitare şi educaţie împotriva adicţiilor pentru adolescenţi a fost inaugurat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila - Câmpina.
  • Minorii cu probleme de consum vor fi trataţi gratuit şi vor avea parte de terapii complementare.
  • Perioada minimă de internare este de patru săptămâni.
Urmărește
560 afișări
Imaginea articolului Primul centru de reabilitare a minorilor cu dependenţe, inaugurat lângă Câmpina

Credit foto: Bogdan Dinca

Primul Centru medico-educaţional pentru tineri şi adolescenţi cu adicţii, C.R.E.A.A.Ti.V., (Centrul de reabilitare şi educaţie împotriva adicţiilor pentru adolescenţi şi tineri la Voila), amenajat de Asociaţia Zi de Bine, a fost inaugurat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, la doar 100 km de Bucureşti.

„Părinţii şi tutorii care au în îngrijire minori cu probleme de consum se pot adresa deja Spitalului Voila pentru ca aceştia să fie integraţi în mod gratuit în programul C.R.E.A.A.Ti.V. care dispune de 24 de locuri. În acest centru, minorii primesc nu doar tratament medicamentos, ci o echipă de psihologi şi psihoterapeuţi va lucra cu ei în cadrul terapiilor de grup şi individuale pe o structură săptămânală şi progresivă de abordare a unor teme, precum pofta de consum, situaţiile de risc, recăderea, anxietatea, furia, plictiseala, luarea deciziilor. Perioada minimă de internare, care este şi condiţie de acces în program, este de patru săptămâni. În tot acest timp, tinerii pacienţi vor avea parte şi de terapii complementare – art terapie, ergoterapie, activitate fizică – dar şi de activităţi menite să producă o reconectare cu familia”, potrivit unui comunicat de presă.

„Cu inimile pline de speranţă, inaugurăm proiectul C.R.E.A.A.Ti.V, primul Centru dedicat minorilor cu adicţii. Această iniţiativă reprezintă un pas crucial în direcţia oferirii de sprijin şi îngrijire pentru tinerii care se luptă cu consumul de droguri. Ne-am concentrat pe crearea unui mediu intim şi primitor, în care fiecare pacient să se simtă înţeles şi susţinut. Ne dorim ca acest loc să faciliteze procesul de vindecare”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Spaţiul C.R.E.A.A.Ti.V este dezvoltat în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanţă de Bucureşti şi include patru saloane cu băi proprii, cu un total de 26 locuri, două pentru băieţi şi două pentru fete. De asemenea, au fost amenajate şi spaţii în care au loc terapiile de suport. Centrul va oferi cazare pe termen lung, un loc sigur, modern şi prietenos unde tinerii pacienţi să aibă parte de toată susţinerea de care au nevoie. Spitalul este amplasat într-un parc natural, cu acces la terenuri de sport, iar serviciile medicale sunt oferite 24/24 de ore prin camera de gardă a spitalului, ambulatoriile integrate funcţionând de luni până vineri 8-15, iar cel de psihiatrie pediatrică oferă consultaţii şi după amiaza.

Pe perioada internării, minorii au în continuare acces la sistemul de educaţie, lecţii cu profesori, printr-un parteneriat cu Şcoală Gimnazială Al. Ioan Cuza Câmpina.

„Constanţa, Lugoj, Suceava, Baia Mare, Ţăndărei, Bucureşti doar cateva din oraşele dincolo de graniţa judeţului Prahova de unde primim solicitări pentru asistenţa şi tratamentul adolescenţilor care consumă sau care sunt dependenţi. Atunci când eşti medic, îţi doreşti să răspunzi întotdeauna afirmativ solicitărilor de ajutor, iar cererea pe acest domeniu al dependenţelor este în creştere, din cauze sociale şi familiale, de micro si macro climat. Susţinerea comunităţii prin crearea unui Centru care să ofere servicii specializate şi profesioniste, în sistem rezidenţial/spitalizare, pentru adolescenţii cu dependenţe este un proiect ambiţios care a devenit realitate prin parteneriatul cu Asociaţia Zi de Bine şi Clinica Atelier Psy, prima specializată în abordarea şi tratarea dependenţelor la tineri, folosind resursele umane şi locative pe care Spitalul Voila le deţine”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie şi psihoterapie Atelier Psy Bucureşti, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, uşor replicabil în spitale de stat sau private.

În perioada 23-25 februarie, la Centrul Comunitar Zi de BINE a avut loc primul dintr-o serie de training-uri în care profesioniştii se vor perfecţiona împreună în domeniul adicţiilor. Temele de discuţii au cuprins: modele teoretice privind abuzul de substanţe; calităţile profesionale şi umane necesare unui profesionist în domeniul adicţiilor; tipuri de servicii în abordarea tulburărilor legate de consumul de substanţe; motivaţie şi schimbare, introducere în tehnicile Interviului Motivaţional. Aceste demersuri de formare profesională continuă se vor întinde pe tot parcursul acestui an, într-o cooperare spital - ambulator, Voila – Bucureşti, susţinute de Asociaţia Zi de BINE.

„La final, vom avea mai mult decât un mult aşteptat şi necesar centru rezidenţial pentru tratamentul adicţiilor la minori – primul şi singurul din ţară din păcate. La final vom avea un model de reformare şi adaptare a marilor azile psihiatrice create la începutul secolului 20 la nevoile actuale de sănătate mintală ale populaţiei şi la standardele de îngrijire ale prezentului” a spus Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea şi tratamentul dependenţelor de substanţe în cadrul Clinicii Atelier Psy.

Asociaţia Zi de Bine transmite că profesioniştii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicţie foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate. În acest context, în toată ţara nu exista niciun centru de tratament rezidenţial de stat, unde un minor să poată fi internat şi tratat pe o durată mai lungă, oferindu-i-se şi ceea ce se cheamă servicii „post-cură”, astfel încât să aibă şanse reale de reabilitare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici