- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.06.2011, 19:54)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală
Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a deschis, marţi, în Capitală, primul centru terapeutic din România în problemele de alcoolism cu asistenţă gratuită multidisciplinară, care se adresează persoanelor cu aceste suferinţe, dar şi celor din apropierea dependenţilor.
Urmărește
2269 afișări
Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală (Imagine: Publimedia)
"Persoanele cu un consum problematic de alcool vor primi, începând de marţi, asistenţă gratuită multifuncţională în primul centru terapeutic din România. Totodată, întrucât pentru fiecare consumator abuziv de alcool, alte şapte persoane au de suferit - partener, membru de familie, prieten, angajator, angajaţi - şi aceştia din urmă vor putea primi consiliere în centrul deschis marţi în Sectorul 3 al Capitalei", a spus directorul ştiinţific al ALIAT, Eugen Hriscu.
Pacienţii centrului vor beneficia gratuit de servicii precum tratamentul dependenţei şi prevenirea recăderilor, dezvoltarea personală a beneficiarului, şedinţe de informare, psihoeducaţie şi suport pentru membrii familiei acestuia, formare profesională, consiliere vocaţională, mediere pentru obţinerea sau menţinerea locului de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Metodele terapeutice care vor fi implementate în cadrul activităţilor centrului, de tip prevenirea recăderilor şi interviu motivaţional, sunt demonstrate a fi eficiente în realizarea şi menţinerea schimbărilor pozitive din viaţa persoanelor cu un consum abuziv de alcool, a menţionat Hriscu.
Asistenţa terapeutică este asigurată de către o echipă multidisciplinară a ALIAT, formată din psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali, psihopedagogi, consilieri vocaţionali şi de formare profesională.
Obiectivele generale ale unui astfel de centru sunt facilitarea accesului persoanelor dependente de alcool pe piaţa muncii, crearea a două centre de asistenţă integrată în Bucureşti şi Târgovişte pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, formarea a 750 de medici de familie din Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia, din mediul urban şi rural, în acordarea de intervenţii specifice pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, dar şi crearea centrului virtual de resurse pentru profesioniştii din domeniul dependenţei de alcool şi pentru nonprofesionişti, a explicat directorul centrului terapeutic, Mihai Bădică.
"Deschiderea centrelor de tratament şi reintegrare socială pentru persoanele dependente de alcool din Bucureşti şi respectiv, Târgovişte marchează mai mult decât un succes profesional pentru specialiştii ALIAT sau o premieră în domeniul serviciilor de sănătate mintală din România. Acest eveniment reprezintă mai înainte de orice, o rază de speranţă pentru acei români cu dependenţe de alcool pentru care sistemul de sănătate public şi privat au mult prea puţin de oferit. Dorim să credem că vom reuşi să producem o schimbare de atitudine din partea autorităţilor şi a publicului în general faţă de acest tip de probleme - a adăugat Hriscu.
Centrul din Bucureşti este deschis de luni până vineri, între orele 9.00 - 18.00, în strada Constantin F. Robescu nr. 4, sector 3. Informaţii suplibmentare se pot oţine la telefonul 021.334.84.06.
Centrul de Incluziune Socială pentru persoanele dependente de alcool a fost structurat pe cinci componente, adresându-se tuturor aspectelor necesare (re)integrării persoanelor dependente de alcool pe piaţa muncii, dar şi în familie şi în societate, a adăugat directorul.
"Cele cinci componente care sunt în atenţia noastră sunt îngrijirea sănătăţii prin tratamentul dependenţei şi prevenirea recăderilor, dezvoltarea personală prin consolidarea motivaţiei pentru a face schimbări pozitive în viaţa lor, familiile prin şedinţe de informare, psihoeducaţie şi suport pentru membrii familiei, inclusiv intervenţii psihopedagogice pentru copiii beneficiarilor, ocuparea, prin formare profesională, consiliere vocaţională şi pe Dreptul Muncii, dar şi mediere pentru obţinerea sau menţinerea unui loc de muncă. La Centrul Virtual de Resurse şi formare de profesionişti vor lucra 750 de medici de familie care vor învăţa cum să intervină eficient în problemele legate de consumul abuziv de alcool al pacienţilor lor", a adăugat Bădică.
Tematica formării vizează detecţia precoce şi intervenţiile scurte în consumul problematic de alcool în medicina primară, tulburările legate de consumul de alcool, identificarea consumatorilor de alcool la risc, motivaţia pentru schimbare, intervenţiile scurte, şedinţele de follow up, referirea pacienţilor către alte servicii specializate, dependenţa de alcool, a adăugat directorul Mihai Bădică.
"Centrul de incluziune socială pentru persoanele dependente de alcool" este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU - 2007-2013, Axa Prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale". Domeniul major de intervenţie 6.2 "Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii", parteneri fiind Centrul Naţional de Studii în Medicina de Familie şi Asociaţia de Sprijin a Şomerilor Dâmboviţa.
Până la 20% dintre persoanele care se adresează unui medic de familie şi până la 40% dintre pacienţii secţiilor de medicină generală şi chirurgie solicită asistenţă medicală din cauza consumului de alcool. Conform unui studiu recent al Comisiei Europene, România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt în Irlanda 44%, urmând România cu 39%, Germania şi Austria cu 36%).
Binge drinking-ul este o formă episodică de consum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (în special, vandalism şi violenţă).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca prag de dependenţă două unităţi de alcool pentru bărbaţi şi una pentru femei, o unitate fiind echivalentă cu o bere de 330 ml, un pahar de vin de 220 ml sau 40 ml de alcool, a spus Eugen Hriscu. De asemenea, OMS vorbeşte despre un maxim de 14 unităţi pe săptămână la bărbaţi şi 7 la femei, iar la grupa de vârstă peste 65 de ani atât bărbaţii cât şi femeile trebuie să se rezume la o singură unitate.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe