Primul hackathon în domeniul biologiei sintetice din România

Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I”, BioCoderDojo Timişoara, Asociaţia One Source şi Asociaţia OncoGen, cu sprijinul Societăţilor Antreprenoriale Studenţeşti din centrul universitar Timişoara, organizează între 8-10 martie, primul hackathon în domeniul biologiei sintetice din România.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Primul hackathon în domeniul biologiei sintetice din România

Sursa foto: Facebook

Denumit SynBio Timişoara, hackathon-ul este sincronizat şi conectat cu un eveniment global, organizat online de către iGEM (International Genetically Engineered Machines) o comunitate care derulează de 20 de ani activităţi educaţionale, de cercetare şi antreprenoriat în biologia sintetică, un domeniu multidisciplinar, aflat la intersecţia ştiinţelor vieţii, tehnologiei informaţiei şi diverselor ramuri inginereşti, care urmăreşte dezvoltarea de noi componente biologice, agregarea acestora în dispozitive şi sisteme integrabile în celule sau organisme existente în natură sau crearea unor noi sisteme şi organisme capabile să îndeplinească funcţii noi, contribuind la atingerea unor scopuri benefice pentru umanitate, anunţă organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Biologia sintetică generează deja rezultate promiţătoare în direcţia dezvoltării de noi modalităţi diagnostice şi terapeutice pentru plante, animale şi oameni, de abordări eficiente pentru combaterea poluării şi a efectelor schimbărilor climatice, producerea de noi substanţe şi materiale, creşterea longevităţii, facilitarea vieţii exoplanetare. Biologia sintetică este considerată de numeroase personalităţi ale ştiinţei şi tehnologiei (de la Steve Jobs la Bill Gates sau Jensen Huang) ca sursa sigură a celor mai importante descoperiri pentru umanitate în secolul 21.

Evenimentul va reuni circa 90 de participanţi, liceeni, studenţi şi profesionişti activi în domenii diverse, din România dar şi din Serbia, Moldova, Ucraina sau Tanzania, care, pe parcursul celor trei zile, vor putea urmări prezentări transmise live susţinute de experţi recunoscuţi din domeniu (prof. George Church sau prof. Pamela Silver de la Universitatea Harvard), vor participa la workshop-uri online care tratează teme legate de modalităţile de valorificare antreprenorială a rezultatelor activităţilor de cercetare ştiinţifică, vor putea interacţiona cu 400 de alţi tineri din întreaga lume care explorează domeniul biologiei sintetice, fiind sprijiniţi de mentori aflaţi la locaţia evenimentului sau care intervin online să creeze echipe locale sau distribuite, în vederea identificării de idei şi dezvoltării de concepte de proiect cu care să se înscrie fie într-o competiţie locală fie în cea globală.

Deoarece România se află la început de drum în domeniul biologiei sintetice, organizatorii evenimentului local vor oferi participanţilor la eveniment un punct de intrare pe o traiectorie intensă de învăţare a biologiei sintetice, oportunitatea de a întâlni la locaţie sau online experţi naţionali şi internaţionali din domenii relevante, de a efectua vizite ghidate în laboratoare şi de a se întâlniri cu cercetători timişoreni activi în domeniul ştiinţelor vieţii, dar şi prilejul de a afla de ce, iGEM, ca şi comunitate, este cunoscută ca fiind ”Inima Biologiei Sintetice”.

În urma evenimentului, organizatorii doresc să identifice dintre participanţi viitorii membri ai echipelor de liceeni şi studenţi care vor reprezenta Timişoara şi România la competiţia iGEM, în anul 2024, dar şi să pună bazele unui ecosistem local şi naţional de biologie sintetică.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici