Primul laborator pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova a deschis, luni, primul laborator din România pentru determinarea influenţei undelor electromagnetice emise de terminalele de telefonie mobilă asupra utilizatorilor.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Primul laborator pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile

Primul laborator pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile (Imagine: Mediafax Foto)

"În contextul general al îngrijorării privind consecinţele poluării electromagnetice produse de sistemele de comunicaţie mobile, al creşterii fără precedent a numărului acestor terminale şi al utilizării necontrolate de către copii, precum şi al influenţei staţiilor de bază, s-au elaborat la nivel internaţional şi, de curând, la nivel naţional, recomandări şi norme de limitare a expunerii umane la câmpuri electromagnetice", se arată într-un comunicat al ICMET Craiova remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Laboratorul a fost realizat în perioada 2007-2009, ca parte a proiectului SAREMF, finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, se mai spune în comunicat.

Prin intermediul laboratorului se va evalua şi valida conformitatea cu standardele europene şi internaţionale în vigoare a produselor comercializate, inclusiv a celor second-hand. De asemenea, vor fi efectuate studii şi teste comparative la nivel internaţional, inclusiv participarea la scheme de intercomparare.

Standardul de expunere pentru telefoanele mobile utilizează o unitate de măsură cunoscută sub numele de rata de absorbţie specifică (SAR - Specific Absorption Rate).

SAR arată masura în care energia degajată de undele radio (numite popular radiaţii) sunt absorbite de corpul uman expus câmpului electromagnetic emanat de telefonul mobil. SAR poate fi exprimată atât ca o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât şi pe o anumită porţiune a corpului.

Comisia Internaţională de Protectie Împotriva Radiaţiilor Neionizante a stabilit limita expunerii publicului larg pentru zona capului şi a trunchiului la 2 W/kg, iar pentru membre la 4 W/kg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici