Primul oraş din România care introduce un regulament pentru trotinetele electrice

  • La Cluj trotinetele lăsate la întâmplare vor fi ridicate.
  • Regulamentul prevede că dacă o trotinetă este parcată ilegal, proprietarul are la dispoziţie 90 de minute să o mute.
  • Proiectul este în dezbatere publică, iar în curând va fi pus în aplicare.
Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Primul oraş din România care introduce un regulament pentru trotinetele electrice

La fel ca în toate marile oraşe din ţară, şi la Cluj trotinetele electrice au devenit o alternativă de transport. Dar, pentru că utilizatorii au început să le lase peste tot şi să blocheze staţiile de autobuz, trotuarele şi mai mult, unele au ajuns în mijlocul drumului, primăria a luat măsuri.

Regulamentul inspirat din marile oraşe europene se adresează în primul rând firmelor care închiriază trotinetele electrice. Acestea vor trebui să plătească o taxă anuală ca să ocupe domeniul public şi dacă regulile nu sunt respectate, vor primi amenzi. În plus, trotinetele electrice nu pot fi parcate pe trotuare mai înguste de 2 metri, nici în staţiile de autobuz sau în apropierea lor, nici rezemate de garduri sau ziduri, în standurile de taxi, în apropierea trecerilor de pietoni, pe locurile de parcare ale autoturismelor, în intersecţii sau pe gurile de canal. Regulamentul mai prevede că, dacă o trotinetă este parcată ilegal, proprietarul are la dispoziţie 90 de minute să o mute, altfel trotineta va fi ridicată, aşa cum se întâmplă şi cu maşinile parcate ilegal.

Regulamentul a fost supus dezbaterii publice şi urmează să intre în vigoare.

Ne-am inspirat din regulamentul existent la Paris şi la Bruxelles. În acest moment proiectul este în faza de dezbatere publică, acum vom înainta proiectul spre dezbatere în consiliului local, după care îl vom aplica. În esenţă, nu interzicem trotinetele, dar în acelaşi timp trebuie strict şi precis reglementat. Credem că în oraş este loc şi pentru biciclete şi pentru totinete şi pentru pietoni, dar toţi trebuie să respecte regulile. Deocamdată cei cu trotinetele nu prea le-au reapectat, dar sunt convins că după intrarea regulamentului, când vor interveni şi amenzile rezoective toată lumea va respecta regulile jocului,” a precizat Emil Boc, primarul oraşului Cluj.

După ce regulamentul va intra în vigoare, cei care folosesc trotinetele electrice se vor putea deplasa doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa lor, pe carosabil, dar doar în zonele unde autoturismele circulă cu până la 50 de km/oră.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici