- Home
- Social
- (16.08.2017, 13:39)
- Ivona Stog
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PRIMUL ORAŞ din România în care locuitorii DECID cum şi pe ce se cheltuie banii primăriei
Primăria Cluj-Napoca a lansat în iulie primul proces de bugetare participativă din România, în cadrul căruia locuitorii municipiului pot depune proiecte pe diverse domenii, iar cele care întrunesc cel mai mare număr de voturi urmează să fie finanţate şi implementate începând cu anul 2018.
Urmărește
1228 afișări
PRIMUL ORAŞ din România în care locuitorii DECID cum şi pe ce se cheltuie banii primăriei
Primarul Emil Boc a declarat, în luna iulie, într-o conferinţă de presă că valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces de bugetare participativă din România, o formă de respect pentru clujenii care plătesc taxe şi impozite locale şi care pot decide cum se cheltuiesc banii în interes public. În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraş prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie să se încadreze în şase domenii precum alei, trotuare şi zone pietonale, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice - mobilier urban, iluminat public, infrastructură educaţională şi culturală, oraşul digital. Proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro”, a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit acestuia, prin acest proces de bugetare participativă online, municipalitatea urmăreşte implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele oraşului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au cel puţin 18 ani.
”Primăria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activă în procesul de luare a deciziilor în ceea ce priveşte viitoarele proiecte ale municipalităţii, fiind vorba despre o acţiune democratică de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.
Acesta a explicat că procesul este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativă realizat în 2013 în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, şi a procesului participativ pentru tineret desfăşurat în anul 2015, Com’On Cluj-Napoca.
Potrivit lui Boc, înregistrarea participanţilor se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile sau desktop, fiecare cetăţean având posibilitatea de a formula una sau mai multe propuneri de proiecte.
”Analiza tehnică şi legală a proiectelor se face de către departamentele din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor, iar proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Cluj-Napoca. Vor fi finanţate un număr de 15 proiecte”, a precizat Boc.
Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte în perioada 17 iulie-20 august cu sprijinul Primăriei la Centrul de Cultură Urbană Casino unde va fi amenajat un birou şi unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, doi funcţionari ai Primăriei vor ajuta cetăţenii să depună proiecte pe platformă şi vor oferi informaţiile necesare.
Conform calendarului bugetării participative, rezultatele finale se vor afişa în 27 noiembrie iar proiectele câştigătoare vor fi incluse în luna decembrie pentru finanţare din bugetul municipiului de anul viitor.
Platforma www.bugetareparticipativa.ro este realizată pentru comunitatea clujeană de compania Evozon prin clusterul iTech by ARIES Transilvania.
Citeşte şi: Medicii resping "privilegiile" propuse de Guvernul Tudose. Scutirea de impozitul pe venit nu se bucură de un sprijin larg în rândul doctorilor. "Există teama de ruptură faţă de cetăţean"
Citeşte şi: Cutremur în judeţul Buzău
Citeşte şi: Vacanţa în România a patru FRANCEZI s-a finalizat cu dosare penale. Haşiş, un steroid anabolizant şi o ciupercă halucinogenă, găsite în bagajele turiştilor
Citeşte şi: Poliţiştii au confiscat într-o săptămână fructe, legume şi haine de 8.000 de lei de la comercianţii de pe litoral şi au dat amenzi de peste 100.000 lei
Citeşte şi: Crimă într-o cameră de hotel. Un bărbat şi-a înjunghiat mortal mama, după un conflict izbucnit pe tema fumatului
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe