Primul proces reluat după decizia CCR privind protocoalele cu SRI. Procesul de corupţie al fostului preşedinte al CA Constanţa se rejudecă

Procesul în care fostul preşedinte al Curţii de Apel Constanţa este judecat pentru trafic de influenţă, luare de mită şi fals în declaraţii, va fi reluat. Decizia aparţine unei instanţe din Galaţi şi a fost luată în baza deciziei CCR privitoare la protocoalele cu SRI.

Urmărește
2686 afișări
Imaginea articolului Primul proces reluat după decizia CCR privind protocoalele cu SRI. Procesul de corupţie al fostului preşedinte al CA Constanţa se rejudecă

Procesul de corupţie al fostului preşedinte al CA Constanţa, reluat din cauza protocoalelor cu SRI

Procesul judecătorului Nicolae Stanciu se desfăşoară la Curtea de Apel Galaţi, iar vineri instanţa a decis să trimită cauza în procedura de cameră preliminară. Asta în urma unei cereri formulate de cel de-al doilea inculpat din proces, administratorul unei societăţi comerciale acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

„Admite cererea formulată de inculpatul Costea Vasile. Dispune repunerea cauzei pe rol în vederea reluării dezbaterilor, în procedura de cameră preliminară, prin aducerea în discuţia participanţilor procesuali a deciziei Curţii Constituţionale din data de 16.01.2018 (nepublicată în Monitorul Oficial până la data pronunţării prezentei încheieri) - decizie referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 00750 din 04.02.2009”, se arată în decizia Curţii de Apel Galaţi.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Stanciu Nicolae, în calitate de judecător şi preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, a pretins şi primit de la Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinţa magistratului în data de 21 decembrie 2012. În schimbul acestor foloase, Stanciu Nicolae a promis că îşi va exercita influenţa derivată din calitatea sa de preşedinte al Curţii de Apel Constanţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile.

Procurorii au stabilit că promisiunea s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluţionării unui dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa având ca obiect plângerile formulate de concurenţii societăţii lui Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziţii publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunţarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de Costea Vasile. În declaraţia de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier, au precizat reprezentanţii DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici