Primul proiect de economie socială din România, lansat de Primăria Sectorului 4 şi BNS

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone şi liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, au anunţat, vineri, lansarea în parteneriat a primului proiect de economie socială din România, destinat Sectorului 4 al Capitalei şi judeţului Ilfov.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului Primul proiect de economie socială din România, lansat de Primăria Sectorului 4 şi BNS

Primul proiect de economie socială din România, lansat de Primăria Sectorului 4 şi BNS (Imagine: Sebastian Sascău/Mediafax Foto)

Proiectul "Incubatoare de întreprinderi sociale" vizează integrarea şi reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor provenind din grupuri sociale dezavantajate sau vulnerabile, prin înfiinţarea unor firme bazate nu atât pe profit, cât pe dezvoltarea de abilităţi şi recompensarea angajaţilor din profitul scos de acestea.

Grupurile vulnerabile indentificate pentru acest proiect sunt: persoanele cu dizabilităţi fizice sau mentale, persoane provenind din familii numeroase sau monoparentale, persoane aparţinând grupurilor etnice minoritare, persoane fără educaţie sau pregătire profesională, femei, persoane dependente de alcool sau droguri, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială, imigranţi, refugiaţi, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane care trăiesc în comunităţi izolate, victime ale traficului de persoane şi persoane afectate de boli ocupaţionale.

Iniţiatorii programului, cofinanţat prin Fondul Social European (FSE), îşi propun să scoată indivizii dezavantajaţi din zona de asistenţă sau protecţie socială, din izolarea impusă de societate şi să-i reintegreze pe piaţa muncii, să îi ajute să obţină beneficii economice dezvoltându-şi abilităţile şi să le ofere o stabilitate socială, potrivit liderului BNS Dumitru Costin. Acesta a adăugat că luni, la sediul Ministerului Muncii, iniţiatorii proiectului vor participa la o întâlnire cu reprezentanţii ministeriali pentru a pune bazele unui cadru legislativ specific unui asemenea program.

Concret, programul oferă un contact direct cu membrii grupurilor vulnerabile, antrenează experţi pentru consilierea persoanelor care vor să demareze o astfel de afacere, monitorizează şi asistă persoanele interesate pentru ca acestea să-şi dezvolte deprinderile şi educaţia necesară şi analizează posibilitatea externalizării, prin care întreprinderile sociale ar putea prelua anumite activităţi ale unor companii mari (de exemplu catering, corespondenţă, curăţenie, etc.), a mai explicat Dumitru Costin.

Durata programului este de 18 luni, iar valoarea sa totală este de 400.000 de euro. Aproximativ 2.000 de persoane vor fi intervievate pentru a analiza potenţialul de înfiinţare a întreprinderilor de tip social. Totodată, vor fi organizate şase seminarii de promovare a conceptului, la care se estimează că ar putea participa 300 de persoane. În stadiu iniţial, vor fi consiliate 100 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, din care vor fi selectate 12 pentru gestionarea a patru întreprinderi-pilot.

BNS şi Primăria Sectorului 4 beneficiază şi de expertiza consorţiului italian ABN - un conglomerat de întreprinderi sociale cu experienţă în consilierea persoanelor dezavantajate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici