- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.01.2020, 16:14)
- Departamentul Social - Mediafax
Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro
CEDO a decis, marţi, ca statul român să plătească 3.000 de euro lui Dragoş Ciupercescu pentru condiţii improprii de detenţie. Acesta este primul român care a fost condamnat pentru terorism, după ce a rănit cinci elevi de la Liceul „Jean Monnet” folosind o grenadă.
Urmărește
3406 afișări
Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro
„Cazul viza plângeri privind condiţiile necorespunzătoare de detenţie. Domnul Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 şi a fost reţinut în diverse condiţii până la eliberarea sa condiţionată în 2016.
În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condiţiile improprii ale detenţiei sale, invocând supraaglomerarea şi lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015. Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensaţie. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spaţioasă din Jilava din martie 2015.
Domnul Ciupercescu s-a plâns instanţelor civile că a fost expus la fum de ţigară în timp ce a fost transportat la audierile curţii în dosarul său şi în timp ce aştepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soţia sa care locuia în Italia; şi de faptul că trebuia să informeze autorităţile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidenţialităţii telefoanelor. Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepţia celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Pe baza articolului 3 care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condiţiile detenţiei sale din închisorile Giurgiu şi Jilava. A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenţiei de la Giurgiu şi Jilava în perioada iulie 2012 - martie 2015.
Decizia: 3.000 euro”, potrivit unui comunicat de presă de marţi pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Pe 6 noiembrie 2002, Dragoş Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi degradând unele bunuri. Pe 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar care nu a explodat.
Magistraţii militari arătau atunci că, în ambele cazuri, acesta a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei respective.
Ciupercescu a fost angajat, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999 pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
În februarie 2007, Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de detenţie de către ÎCCJ, setinţa fiind definitivă. În 2016, magistraţii Tribunalului Ilfov au admis, solicitarea de eliberare condiţionată făcută de acesta.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe