Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităţilor ilicite, inaugurat la Galaţi-Giurgiuleşti

Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, marţi, la Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităţilor ilicite, inaugurat la Galaţi-Giurgiuleşti

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităţilor ilicite, inaugurat la Galaţi-Giurgiuleşti. Sursa foto: Facebook/Ministerul Finanţelor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiuleşti, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanţe şi al Autorităţii Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală şi a gestiona eficient frontierele în interesul securităţii naţionale.

„Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificală nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă", a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Scanerul din Biroul vamal Giurgiuleşti este primul din cele 26 care vor fi puse în funcţiune.

„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport şi permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.

De asemenea, ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
Protecţia mediului: Permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate şi permite desfăşurarea mai rapidă a operaţiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecţie fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei.

Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027, iar finanţarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34.060.459 euro.

În anul 2024 vor deveni operaţionale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiuleşti, Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa, în anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea, iar în 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici