- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul spital universitar privat din România va fi deschis la Cluj-Napoca
Primul spital universitar privat din România va fi deschis, anul viitor, la Cluj-Napoca, în urma unei investiţii de peste 50 de milioane de euro, care va crea peste 500 de locuri de muncă, a anunţat miercuri primarul municipiului, Sorin Apostu.
Primul spital universitar privat din România va fi deschis la Cluj-Napoca (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii municipiului vor avea acces la tehnologii medicale de cea mai înaltă calitate.
"Printr-un parteneriat strategic între un investitor privat, comunitatea ştiinţifică medicală a Clujului, cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu», şi Primărie, la Cluj-Napoca se va deschide primul spital universitar privat din România şi, în acelaşi timp, cel mai mare spital privat din ţară", a spus Apostu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Conform sursei citate, acesta este cel de-al doilea spital al grupului Pelican (primul fiind deschis în toamna anului 2008, în Oradea), grup care este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania.
Prin această investiţie se vor crea 500 de noi locuri de muncă directe, atât pentru absolvenţi de studii medii, cât şi superioare.
Investitorii au anunţat că firma care va administra acest spital va avea sediul în Cluj-Napoca, astfel că toate taxele şi impozitele generate de activitatea spitalului vor fi plătite la bugetul local al municipiului, estimările arătând că această comapnie se va număra printre marii contributori la bugetul local.
"Totodată, la serviciile medicale prestate în cadrul spitalului vor avea acces toţi clujenii, întrucât unitatea spitalicească va avea contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care va deconta analize, tratamente şi spitalizare şi pentru beneficiarii serviciilor medicale ale acestui spital. Spitalul va oferi o gamă completă de servicii medicale, acoperind întregul spectru de specialităţi medicale şi chirurgicale. Unitatea va dispune de o secţie modernă de terapie intensivă, va oferi servicii medicale în ambulator şi servicii de spitalizare de zi şi, de asemenea, va oferi posibilitatea realizării unor investigaţii medicale complete", a explicat Apostu.
El a adăugat că pacienţii vor beneficia de servicii la standarde competitive la nivel european, atât prin calitatea corpului medical şi a condiţiilor de spitalizare, cât şi prin înaltul nivel tehnologic al echipamentelor şi al aparaturii din dotare.
Conform noilor clasificări ale Ministerului Sănătăţii, Spitalul Universitar Pelican din Cluj va fi clasificat în categoria I de spitale încă de la deschidere.
Spitalul va avea o suprafaţă totală de peste 23.000 de metri pătraţi şi o capacitate totală de 330 de paturi. Dotările vor cuprinde zece săli de operaţie multifuncţionale, dotate cu cele mai noi tehnologii chirurgicale existente pe piaţă, respectând toate normele europene în vigoare, două săli de naştere naturală, o sală de naştere cu bazin cu apă, două săli pentru cezariene, centru de imagistică dotat cu aparatură de ultimă generaţie, centru de radioterapie ultramodern, laborator de analize şi laborator anatomo-patologic, peste 90 de rezerve cu unu sau două paturi.
"Această investiţie este un argument în plus în susţinerea ideii că serviciile de înaltă calitate fac parte din atributele incontestabile şi indentitare ale oraşului nostru, alături de statutul de centru universitar şi multiculturalismul său. Un astfel de spital le va oferi clujenilor posibilitatea de a se trata acasă, dacă vreodată înainte au luat în calcul să caute vindecarea la Viena, pentru că de anul viitor vor avea aici, pe Calea Turzii, aceleaşi condiţii şi specialişti de talie europeană", a spus Apostu.
La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj, Constantin Ciuce, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că Senatul universităţii a decis stabilirea unui parteneriat între instituţie şi Spitalul Privat Pelican.
"În cadrul acestui parteneriat, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» va utiliza spaţiile şi echipamentele medicale ale spitalului privat pentru desfăşurarea activităţii practice specifice învăţământului medical. Avem certitudinea că prin construcţia acestui spital în Cluj-Napoca se va face un pas înainte în asigurarea sănătăţii comunităţii transilvane la înalte standarde de calitate. Spitalul va fi destinat mai mult rezidenţilor, care vor beneficia de condiţii optime de activitate, iar cei care până acum ajungeau să plece în străinate vor alege de acum să rămână la Cluj-Napoca. Cadrele didactice ale universităţii vor ajunge să lucreze în acest spital. Sistemul public este deservit de universităţi, dar în acelaşi timp noi vom merge mai departe în acest parteneriat. Medicii care lucrează în Cluj sunt la fel de valoroşi ca şi cei care lucrează în străinătate. Consider că acest parteneriat este în favoarea pacientului şi a relaţiei medic-pacient", a afirmat Ciuce.
Ovidiu Cacuci, medic primar ortopedie-traumatologie şi reprezentant al Spitalului Pelican, a spus că în această unitate medicală vor veni şi cetăţeni străini, iar pacienţii şi medicii români nu vor mai pleca în străinătate.
"Clujul e foarte aproape să devină epicentrul medicinei româneşti. Sunt mândru că pe Calea Turzii va fi ridicat un spital care va beneficia de cea mai performantă aparatură medicală la nivel mondial. Spitalul va avea categoria I şi va contribui la aducerea în această unitate a colegilor mei plecaţi de acasă în străinătate. Astfel, clujenii vor putea fi trataţi corespunzător chiar aici, la ei acasă, nemaifiind nevoie să aleagă alte destinaţii europene pentru rezolvarea problemelor medicale, iar Cluj-Napoca va deveni un reper pe harta medicală a Europei. În scurt timp şi străinii vor veni aici", a spus Cacuci.
Investiţia pentru ridicarea şi dotarea spitalului se ridică la 50 de milioane de euro, iar termenul estimat pentru finalizarea acesteia este luna mai 2012.
Spitalul Pelican din Cluj-Napoca se va afla pe Calea Turzii 178.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO