Primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia, descoperit în localitatea Desa

Primul tezaur monetar de aur din Oltenia, alcătuit din 75 de monede de aur de 24 karate, ce provine din secolul al XVIII-lea, a fost descoperit recent de arheologii Muzeului de Istorie din Craiova în şantierul arheologic de la Desa (Dolj).

Urmărește
1076 afișări
Imaginea articolului Primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia, descoperit în localitatea Desa

Primul tezaur monetar din aur de 24 de karate din Oltenia, descoperit în localitatea Desa (Imagine:Arhiva Shutterstock)

Potrivit arheologului Florin Ridiche, de la Muzeul de Istorie "Oltenia" din Craiova, tezaurul monetar de aur a fost descoperit de un agent de Poliţie din comuna Scaieşti, pasionat de arheologie.

"Domnul Gheorghe Balaş Cristian, poliţist la postul de poliţie din comuna Scaieşti, este pasionat de arheologie. El se află în concediu de odihnă şi lucrează ca voluntar pe şantierul arheologic de la Desa, în apropiere de municipiul Calafat", a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă, Florin Ridiche.

Arheologul muzeului de istorie susţine că descoperirea de la Desa nu este una "întâmplătoare", făcută de localnici, din acest motiv Ridiche declarându-se surprins.

"Nu mă aşteptam la această descoperire. Este primul tezaur monetar de aur din Oltenia. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele de aur şi dopul de lemn care a astupat acest ulcior s-au păstrat. Puritatea aurului din aceste monede este de 998 la mie, adică 24 de karate", a spus Florin Ridiche.

Conform sursei citate, arheologii au găsit 75 de monede de aur de 24 karate din secolul al XIX-lea.

"Între cele 75 de monede sunt 30 de piese Napoleon al III-lea, monede de câte 20 de franci, care au constituit prototipul pentru prima monedă de aur românească, cea de 20 de lei, bătută în 1868, care popular era numită un pol. De asemenea, mai sunt 30 de ducaţi austrieci din vremea Împăratului Franz Iosif, bătuţi în monetării de la Viena şi de la Alba Iulia, 4 monede cu reprezentarea primului rege italian Victor Emanuel şi încă 11 monede ale unui sultan turc", a mai spus Florin Ridiche.

El afirmă că valoarea tezaurului monetar de aur descoperit la Desa depăşeşte 100.000 euro.

"Legat de cine ar fi putut să îngroape aceste monede avem mai multe variante: la vremea respectivă era intens comerţul cu lână pe Dunăre, ciobanii din zona Luncii Dunării duceau lâna în portul Calafat şi mai departe către postăvăriile din Austria, de la Viena. Deci sigur monedele provin din acest comerţ. Valoarea metalului se înmulţeşte cu până la 7-8 ori valoarea istorică şi, la prima mână, apreciem că valoarea acestui tezaur este de 100.000-150.000 de euro", a mai afirmat Ridiche.

Arheologul de la Muzeul de Istorie susţine că, de-a lungul timpului, în şantierul de la Desa au mai fost descoperite o depunere de arme celtice, găsite la mai puţin de un metru de ulciorul cu bani, un mormânt de incineraţie al unui luptător celt cu tot armamentul din timpul vieţii - două lănci, un cuţit, cu decoraţii de lamă şi o fibulă.

"Aici a fost găsită o suliţă cu spin şi agăţătoare care era folosită în epoca lui Mihai Viteazul pentru doborârea călăreţilor în armură", a mai precizat arheologul Florin Ridiche.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici