Primul tratament cu plasmă umană hiperimună la Sibiu, aplicat la un pacient de 48 ani

Primul tratament cu plasmă umană hiperimună de la Sibiu, aplicat unui pacient diagnosticat cu COVID-19, a fost realizat de medicii din ATI-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş, pentru un pacient de 48 de ani.

Urmărește
742 afișări
Imaginea articolului Primul tratament cu plasmă umană hiperimună la Sibiu, aplicat la un pacient de 48 ani

Primul tratament cu plasmă umană hiperimună la Sibiu, aplicat la un pacient de 48 ani

Procedura de tratament cu plasmă umană hiperimună din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu s-a desfăşurat sub îndrumarea medicului şef al secţiei ATI, conf. univ. dr. Mihai Sava.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, pacientul care a avut indicaţie terapeutică pentru administrarea de plasmă convalescentă hiperimună este un bărbat de 48 de ani, confirmat cu SARS-COV2 în data de 11 mai şi internat în aceeaşi zi în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase.

Pacientul nu avea alte comorbidităţi.

Pe fondul agravării stării sale de sănătate, bărbatul a fost transferat în data de 19 mai la Terapie intensivă, fără a fi intubat.

„Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficienţă respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conştient şi cooperant”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI.

Ulterior, după efectuarea analizelor şi testelor de compatibilitate, pacientul a primit, în data de 21 mai, tratamentul cu plasmă.

„Au fost administrate două unităţi de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor două unităţi de plasmă convalescentă hiperimună starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic cât şi pe analizele de laborator”, a explicat medicul de ATI.

Reprezentanţii Spitalului spun că în prezent bărbatul este în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub supravegherea medicilor.

Primul test la RT-PCR realizat după administrarea plasmei este negativ.

Plasma a fost recoltată de la un pacient internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Sibiu după ce a fost declarat vindecat.

„Ne bucurăm că am reuşit să fim printre primele centre din ţară care aplică această terapie dar şi mai mult pentru că pacientul are o evoluţie favorabilă, ceea ce este un semn încurajator cu privire la utilizarea acestei metode”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, care are în subordine unitatea medicală.

Spitalul de Urgenţă din Sibiu a primit spre folosinţă gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), ca urmare a unui contract de sponsorizare. Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu şi la scurt timp a avut loc prima procedură de colectare de plasmă umană hiperimună de la un pacient COVID-19 vindecat, donatorul fiind un bărbat de 33 ani, din Sibiu, infectat cu Covid – 19 şi vindecat de medicii din cadrul spitalului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
plasmă,
covid,
tratament

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici