- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul Tribunal al romilor din România a fost inaugurat la Sibiu
Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă şi fiul său Dorin au inaugurat, luni, la Sibiu, primul Tribunal al romilor din România, unde urmează să se întrunească Staborul romilor şi unde vor fi judecate încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tribunalul romilor (Staborul-Romano) a fost inaugurat în municipiul Sibiu, într-o clădire special construită în acest scop, aflată în apropiere de locuinţa lui Florin Cioabă.
La inaugurare, Florin Cioabă, care va face parte din Stabor, a spus că acest tribunal este "un pas mic pentru romi, dar un pas mare pentru comunitatea de romi din Europa".
"Azi (luni - n.r.), deschidem o nouă epocă în viaţa romilor cu această sală. Ea va fi condusă de către un om care cunoaşte legile ţării şi care a făcut studii juridice, fiul meu Dorin. Este un lucru deosebit pentru noi. Este un pas mic pentru romi, dar un pas mare pentru comunitatea de romi din Europa, unde sunt peste 12 milioane de romi. Le doresc preşedintelui tribunalului şi judecătorilor să fie obiectivi, să nu se lase corupţi, să-şi păstreze demnitatea şi să facă dreptate", a declarat Florin Cioabă.
Fiul său Dorin Cioabă a declarat că a deschis acest tribunal pentru ca şi romii să aibă "o instituţie modernă, care să corespundă cerinţelor secolului XXI".
"Am luat hotărârea de a înfiinţa acest Stabor-Tribunal al romilor pentru a oferi ajutor tuturor celor care sunt în căutarea dreptăţii, o instituţie modernă care să corespundă cerinţelor secolului XXI, unde romii să poată avea parte de un proces civilizat. Aici, cei veniţi să îşi caute dreptatea beneficiază de o echipă de jurişti care vor asista la proces, iar înainte ca membrii Staborului să dea verdictul preşedintele Tribunalului va expune părţilor situaţia juridică în care se află, conform Codului Civil, prezentându-le şi o listă detaliată a cheltuielilor ce vor urma cu un eventual proces civil", a explicat Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, Tribunalul romilor va găzdui şedinţele obişnuite ale Staborului, care până în prezent aveau loc chiar şi pe stradă.
Florin Cioabă şi fiul său Dorin au explicat că Tribunalul romilor nu se suprapune peste ceea ce se înţelege în mod obişnuit prin această instituţie, iar Staborul nu va face judecăţi paralele cu cele ale justiţiei din România.
Cei doi susţin că în sala tribunalului se vor judeca cauze civile între familii de romi şi încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei.
La ora transmiterii acestei ştiri, are loc prima judecată a Tribunalului romilor din Sibiu, între două familii de romi din judeţ între care a existat o altercaţie, iar acum se cer despăgubiri.
Tribunalul romilor este deschis de Asociaţia Indirom, iar denumirea sa oficială este de Tribunal al romilor "Staborul-Romano" (comisie de împăcare şi mediere în mijlocul comunităţii de romi).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO