"Pro Lex" propune MAI renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă, în locul disponibilizărilor

Sindicatul "Pro Lex" propune MAI renunţarea la salariul de excelenţǎ care reprezintă jumătate din salariul de bază şi este primit de 5% din personal şi la salariul de merit care reprezintă 20% din salariul de bază şi se acordă unei treimi din angajaţi, în locul disponibilizărilor.

Urmărește
850 afișări
Imaginea articolului "Pro Lex" propune MAI renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă, în locul disponibilizărilor

"Pro Lex" propune MAI renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă, în locul disponibilizărilor (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Preşedintele Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, arată, într-o scrisoare adresată ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, că disponibilizarea personalului MAI reprezintă o soluţie extremă de încadrare în cheltuielile bugetare şi trebuie avută în vedere după aplicarea celorlalte soluţii legale.

"Numirile în funcţii de conducere după alte criterii decât cele de profesionalism v-au pus într-o situaţie previzibil dificilă prin susţinerea unor soluţii inoportune şi chiar nelegale", spune liderul "Pro Lex" în scrisoarea intitulată "Soluţii pentru încadrarea în cheltuielile bugetare fără disponibilizări de personal".

Lincu precizează că obligaţia încadrării în cheltuielile bugetare este prevăzută în lege, nefiind necesară adoptarea altor legi pentru ca fiecare ordonator de credit să se încadreze în bugetul alocat.

În aceste condiţii, "Pro Lex" propune, în locul disponibilizărilor, să fie suspendată plata salariului de excelenţă acordat pentru cinci la sută din personal şi care reprezintă 50 la sută din salariul de bază, precum şi a sumei care reprezintă echivalentul salariului de merit inclus în venitul celor care au beneficiat de această sumă în 2010, reprezentând 20 la sută din salariu pentru 30 la sută din efectiv.

O altă măsură propusă de "Pro Lex" în locul disponibilizărilor vizează reorganizarea funcţiilor din MAI.

"Pentru posturile pentru care, nejustificat, sunt alocate în prezent, funcţii de poliţie, deşi posturile respective nu au asociate sarcini şi responsabilităţi care să necesite exercitarea de prerogative de putere publică specifică de poliţie, să dispuneţi măsurile necesare pentru transformarea acestora în posturi prevăzute cu funcţii publice generale, reglementate de Legea 188/1999 sau în posturi prevăzute cu funcţii contractuale, în funcţie de încadrarea acestora în criteriile art. 2 şi art. 6 lit. a) din Legea 188/1999", a precizat Lincu în scrisoarea adresată ministrului Traian Igaş.

Liderul sindical a adăugat că, în prezent, 30 la sută din funcţiile publice de poliţişti nu au atribuţii specifice activităţii de poliţie, printre aceştia fiind sportivii, artiştii, angajaţii din structurile suport, juriştii sau contabilii, iar acest lucru ar fi în contradicţie cu prevederile Legii 188/1999.

"Pro Lex" a mai propus aceste soluţii şi înainte de discutarea în Parlament a proiectului privind disponibilizările din MAI.

Camera Deputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizările din MAI. Anterior, proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestui act normativ.

Proiectul de lege care stabileşte reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI a fost aprobat în 7 martie de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, o analiză a posibilelor variante alternative de restructurare a ministerului, care urmează să îi fie prezentată în perioada următoare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Şefii structurilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, reuniţi marţi seară într-o şedinţă extraordinară convocată de ministrul Traian Igaş, au găsit o soluţie alternativă pentru continuarea restructurărilor, în contexul respingerii proiectului privind disponibilizările din MAI, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din minister.

Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici