În 2021, parlamentarii consideră că utilizarea internetului reprezintă o aptitudine digitală. Unul dintre ei este deputatul PNL, Marian Cruşoveanu, care ştie să utilizeze internetul doar pentru browsing, download, upload. Iar Florin Piper Savu poate folosi doar la nivel intermediar: Microsoft Word, Social Media, Navigare Internet.
Este şi cazul Danielei Oteşanu, de la PSD. Deputata de Vâlcea spune că este „utilizator de calculator, în principal accesul la Internet, de unde pot fi preluate şi prelucrate o serie de informaţii de importanţă maximă”.
Cu toate că nu are bacul luat, deputatul Dorel Acatrinei are o gamă vastă de competenţe digitale. Printre acestea se numără: „social media, Zoom, Facebook page, Google Drive şi Androidul.”
Costin Ciobanu, analist politic, este de părere că aleşii ar trebui să primească un training despre importanţa CV-ului unui parlamentar, care este public.
„Rolul CV-ului pentru un parlamentar este până la urmă să îl ajute să îşi spună mai bine povestea politică, să se conecteze cu electoratul, să trezească încredere şi să poată să arate că parcursul profesional justifică faptul că persoana respectivă e în funcţia respectivă”, explică el.
Lista abilităţilor speciale continuă. De exemplu, Cătălina Ciofu se laudă că are „abilităţi de discernământ şi clar viziune”, iar Costel Dunava are „capacitatea de comunicare uşoară cu persoane cu diferite nivele de educaţie”.
„Cuvântul-cheie, dacă stăm să ne uităm la un CV de parlamentar, ar trebui să fie relevanţa. Sunt foarte multe lucruri care nu îşi au locul într-un CV de parlamentar”, observă Costin Ciobanu.
Dacă vorbim de relevanţă, deputatul vasluian Mihai-Cătălin Botez şi-a trecut diploma de fitness şi aerobic. Iar Ionel Stancu a fost coordonator şi colaborator în diverse proiecte studenţeşti, precum Balul Bobocilor şi Festivaluri de Modă.
Experţii sunt de părere că informaţiile din CV-uri trebuie filtrate, înainte de a fi postate pe pagina Camerei Deputaţilor. „Nu trebuie să îţi treci toate diplomele pe care le-ai obţinut, începând cu clasa 1, nu te apuci să îţi treci toate activităţile din care ai făcut parte. Trebuie să fii extrem e selectiv”, sfătuieşte analistul Costin Ciobanu.