PROBELE DNA în cazul Vâlcov: Denunţători, probe audio-video-foto, filaje operative şi extrase de cont

Anchetatorii DNA au transmis ICCJ o parte din probele deţinute până la acest moment în dosarul lui Vâlcov, acuzaţiile aduse demnitarului fiind probate de denunţuri ce se confirmă cu înregistări audio-foto-video, filaje operative, documente precum extrase de cont şi contracte şi interceptări.

Urmărește
3310 afișări
Imaginea articolului PROBELE DNA în cazul Vâlcov: Denunţători, probe audio-video-foto, filaje operative şi extrase de cont

PROBELE DNA în cazul Vâlcov: Denunţători, probe audio-video-foto, filaje operative şi extrase de cont (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Anchetatorii DNA prezintă în actele dosarului, obţinute de MEDIAFAX, în care cer arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov probele în baza cărora îl cercetează pe fostul demnitar şi pentru care cer arestarea preventivă a acestuia.

Acestea ar fi "denunţurile şi declaraţiile martorilor Theodor Berna, Adnrei Ovidiu Ramba, Marian ALexandru Mocanu, Virgil Christian Ramba, Silvia Anghel, Cristina Luica Cutucă, declaraţiile inculpaţilor Petre Bogdan Tomescu şi Constantin Cristian Tomescu, înregistrarea convorbirilor ambientale purtate între Marian Alexandru Mocanu şi Petre Bogdan Timofte din 24 februarie, între Marian ALexandru Mocanu, Petru Lucian Şuşală şi Bogdan Petre Timofte, din 26 februarie şi între Marian Alexandru Mocanu şi Lucian Petruţ Şuşală, din 2 martie, din procesele-verbale de supraveghere video, audio sau prin fotografiere a întâlnirilor dintre martorul Marian Alexandru Mocanu şi inculpaţii Petre Bogdan Timofte şi Lucian Petru Şuşală, dintre inculpatul Darius Bogdan Vîlcov şi inculpatul Petru Lucian Şuşală, documentele financiar-contabile (fişe de cont, extrase de cont, contracte comerciale, facturi) şi înregistrarea convorbirilor telefonice".

Anchetatorii notează că declaraţiile martorilor Berna, Ramaba şi Mocanu "se coroborează cu declaraţia inculpatului Petre Bogdan Timofte, în sensul disimulării originii ilicite a sumelor de bani primite de la Berna, prin societatea Tehnologica Radion, şi având ca destinatar final hotelul City din Slatina, care aparţine, prin persoane interpuse, inculpatului Darius Bogdan Vâlcov".

"De asemenea, martorul a confirmat prin depoziţia sa că, în vara anului 2012, pentru a continua lucrările la hotelul City din Slatina, Şuşală i-a comunicat că a primit bani de la societăţile Plus Confort şi S.C. MKS Still Grand Serv. Pentru a justificat plăţile efectuate de către aceste două societăţi, inculpatul susţine că a întocmit contracte, situaţii de lucrări şi facturi care nu au corespondent în realitate. Conform declaraţiei martorului, persoana de legătura pentru relaţia cu Plus Confort şi MKS Still Grand Serv a fost asigurată de Marian ALexandru Mocanu. În acelaşi timp, inculpatul a precizat că sumele facturate de societatea Bogmar Pro Design către Plus Confort au fost de aproximativ 22 de miliarde de lei vechi, iar cele facturate către MKS Still Grand Serv de aproximativ 13 miliarde de lei, sume pe care le-a încasat şi pe care le-a folosit să achiziţioneze materiale şi mobilier pentru hotelul City din Slatina, conform solicitării inculpatului Şuşală Lucian Petruţ", se mai arată în documentul citat.

În acelaşi sens, notează procurorii, martorul a precizat că "din întregul mecanism de acte fictive încheiate pentru a justifica relaţia comercială Plus Confort, MKS Still Grand Serv şi SBogmar Pro Design, destinatarul şi beneficiarul real al sumelor de bani este Vâlcov Darius Bogdan".

"De altfel, pentru a împiedica efectuarea unui control de către Agenţia Naţională De Administrare Fiscală - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, la solicitarea lui Şuşală, a distrus mai multe documente şi hard disck-uri, iar de la Tomescu, reprezentant al societăţii Cafmin a aflat că are aceleaşi probleme pe care le are el cu Plus Confort şi MKS Still Grand Serv", se mai arată în referat.

Anchetatorii mai arată că, din analiza convorbirilor purtate în mediul ambiental din 24 februarie, dintre Mocanu şi Timofte, din 26 februarie, dintre Mocanu, Şuşală şi Timofte, din 2 martie dintre Mocanu şi Şuşală, şi din 13 martie dintre Mocanu, Şuşală şi Timofte, se desprinde că interesul acestora despre controalele aflate în curs de desfăşurare la firmele implicate în circuitul financiar fictiv Plus Confort- Cafmin şi Plus Confrot - MKSStill Grand Serv - Bogmar Pro Design şi încercarea de acestora de a acoperi ilegalităţile în timpul controlului prin întocmirea de documente financiar-contabile false".

Din aceleaşi înregistrări ambientale, arată DNA, mai reiese "implicarea inculpatului Florin Minel Prina şi a inculpatului Bogdan Darius Vâlcov în protejarea activităţilor comerciale ilicite desfăşurate de aceste societăţi comerciale, prin intermediul cărora au realizat câştiguri personale materializate în lucrări de reabilitare a unor imobile controlate prin interpuşi, consultarea permanentă şi influenţarea inculpatului Vâlcov, ministru al Finanţelor în Guvernul României, de a interveni în activitatea de control desfăşurată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, cuantumul sumelor de bani provenite din infracţiuni de corupţie - trafic de influenţă şi spălarea acestora prin intermediul unor societăţi comerciale pe care le controlau şi crearea de circuite financiare fictive, de natură a masca aceste activităţi ilicite, direcţionarea sumelor de bani provenite din infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru obţinerea de avantaje materiale de către Vâlcov (Hotelul City Slatina), sustragerea şi distrugerea de documente de natură să conducă la exonerarea de răspundere penală a acestora cu prilejul unor eventuale investigaţii penale".

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov va fi plasat în arest la domiciliu, au decis, joi seară, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea nefiind definitivă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

În acelaşi dosar, Vâlcov mai este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici