Problema Roşia Montană se reaprinde. ONG-urile condamnă solicitarea premierului de retragere a dosarului de la UNESCO

Comunitatea Declic şi Mining Watch România condamnă ferm solicitarea premierului Florin Cîţu de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO.

Urmărește
1840 afișări
Imaginea articolului Problema Roşia Montană se reaprinde. ONG-urile condamnă solicitarea premierului de retragere a dosarului de la UNESCO

Problema Roşia Montană se reaprinde. ONG-urile condamnă solicitarea premierului de retragere a dosarului de la UNESCO

Dacă acest lucru se întâmplă, evaluarea şi dosarul aflate acum pe masa Comitetului vor fi pierdute definitiv.

“Prim-ministrul Cîţu prejudiciază în mod semnificativ interesele şi apărarea României în arbitrajul internaţional, alimentând argumentaţia companiei miniere. Este inadmisibil ca şi acest Guvern să joace după cum cântă Gabriel Resources, aruncând în aer toate eforturile făcute pentru câştigarea arbitrajului. Actiunile neinspirate ale premierului ne pot costa nu mai puţin de 5,7 miliarde de dolari canadieni, adică valoarea compensaţiilor pe care le cere compania minieră de la statul român, în procedura de arbitraj”, a declarat Tudor Brădăţan, director executiv Declic.

Premierul Florin Cîţu calcă pe urmele politicienilor precum Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. În şedinţa Coaliţiei de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîţu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Practic, soarta Roşiei Montane se joacă pe câteva voturi de sprijin pentru Florin Cîţu în alegerile interne din partidul său.

Discuţiile din Coaliţia de guvernare nu s-au finalizat, urmând să fie continuate la următoarea şedinţă comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziţionat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna şi co-preşedintele Dacian Cioloş. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roşia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roşia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.

Potrivit discuţiilor din coaliţie, premierul Cîţu îşi motivează solicitarea de retragere a dosarului prin litigiul dintre statul român şi Gabriel Resources. Arbitrajul a devenit din nou scuza perfectă pentru a masca înţelegerile politice cu compania minieră. Aceeaşi scuză a fost folosită şi de guvernul Dăncilă care a cerut în plenul Comitetului UNESCO amânarea unei decizii în 2018.

Însă acum, trei ani mai târziu, Florin Cîţu n-ar trebui să-şi mai permită să vină în spaţiul public cu astfel de motive, deoarece ele contravin argumentării juridice a caselor de avocatură Lalive (Elveţia) şi Leaua (România), angajate de statul român în procesul internaţional. Documente publice din arbitraj susţin că: “Nici Lista Monumentelor Istorice din 2015, nici cererea UNESCO, ambele anterioare iniţierii arbitrajului, nu reflectă o hotărâre a statului de a nu permite proiectul. Mai mult decât atât, RMGC este singura vinovată pentru orice presupus impediment de a obţine autorizaţiile de construcţie pentru proiect” (24 mai 2019) sau “Cererea pentru ca Roşia Montană să devină sit UNESCO nu are impact asupra proiectului” (22 februarie 2018).

Toate aceste solicitări de retragere a dosarului, susţinute de premierul Cîţu, afectează grav poziţia statului român în faţa Tribunalului arbitral. Arată că oficialii români nu susţin argumentaţia firmei de avocatură şi că implicit aprobă argumentaţia prezentată de Gabriel Resources. Acest fragment extras din pledoaria companiei miniere confirmă că aceasta s-a folosit şi în trecut de astfel de declaraţii sau decizii politice în faţa arbitrilor: “Înţelegând bine că cererea către UNESCO este o agravare suplimentară a problemelor aflate în litigiu, Guvernul însuşi a decis să solicite în 2018 amânarea examinării de către UNESCO a cererii sale până la soluţionarea acestui arbitraj ICSID” (Gabriel Resources, 18 februarie 2021) .

“De fiecare dată când premierul Cîţu deschide gura pe tema Roşiei Montane, şansele noastre la ICSID scad. Şi nu doar atât, asistăm la o nouă trădare. Premierul Cîţu trebuie să îşi asume toate consecinţele acestor declaraţii şi acţiuni: pierderea procesului de la Washington, simultan cu îngroparea şanselor la dezvoltare durabilă, recunoaştere internaţională şi prosperitate pentru comunitatea din Roşia Montană”, a declarat Roxana Pencea, membru fondator Mining Watch România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici