- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.06.2018, 23:03)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROCEDURA de infringement. Comisia Iordache va vota, joi, transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie în Codul de procedură penală
Comisia pentru legile Justiţiei va vota, joi de la ora 10.00, modificările Codului de procedură penală, inclusiv cele legate de transpunerea directivei UE referitoare la prezumţia de nevinovăţie din cauza căreia România are declanşată procedura de infringement de către Comisia Europeană.
Urmărește
716 afișări
PROCEDURA de infringement. Comisia Iordache va vota, joi, transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie în Codul de procedură penală
Săptămâna trecută, Comisia speciale pentru legile Justiţiei condusă de Florin Iordache a finalizat lecturarea iniţiativa legislativă de modificare a Codului de procedură penală, proiect care va primi votul în şedinţa de joi a forului de specialitate şi ulterior cel al Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
"Pentru noi e prioritate pentru că în cadrul acestui proiect de lege este şi acea directivă care vizează prezumţia de nevinovăţie. Au venit foarte multe amendamente, în principal de la CSM, care au fost însuşite şi aşteptăm de la CSM până săptămâna viitoare şi corelările care vizează eliminarea Camerei preliminare şi textele subsecvente", a declarat deputatul PSD Florin Iordache, la finalul şedinţei de joia trecută a Comisiei speciale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Florin Iordache nu a exclus convocarea unei sesiuni extraordinare pentru ca Parlamentul să poată adopta proiectele privind modificarea Codurilor.
"Nu ştim ce face preşedintele. Sesiunea extraordinară poate fi dacă preşedintele trimite la reexaminare. De aceea ne-am şi luat marja de două săptămâni, dacă preşedintele trimite la reexaminare vreuna din cele trei legi care vizează codurile. Noi ne-am luat acea marjă de două săptămâni astfel încât dacă preşedintele, în cele 10 zile, doreşte să trimită la reexaminare, Parlamentul să fie în activitate încât să putem reexamina cele trei legi. Mai ales Codul de procedură penală care vizează prezumţia de nevinovăţie este o prioritate pentru a nu accesa acea clauză şi procedura de infringement", a completat social-democratul.
Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringemente împotriva României din cauza netranspunerii în legislaţia naţională a Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie a acestui an.
Oficialii Comisiei Europene au aratăt, într-un răspuns pentru agenţia MEDIAFAX, că acţiunea de infringement a vizat 11 ţări şi nu va intra în contradicţie cu obiective legitime, precum combaterea corupţiei.
"O nouă directivă UE (adoptată în februarie 2016) a intrat în vigoare în aprilie 2018, aceasta armonizând garanţii specifice în Europa pentru a asigura prezumţia de nevinovăţie a oricărei persoane acuzate ori suspectate de o infracţiune de către poliţie ori de autorităţile judiciare. Este o procedură standard a Comisiei Europene să lanseze proceduri de sancţionare (de infringement) împotriva statelor membre care nu comunică transpunerea măsurilor prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene (în legislaţia naţională -n.red.) până la termenul stabilit (în acest caz - aprilie 2018). În cazul de faţă, sunt vizate 11 state membre, inclusiv România", se arată în răspunsul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.
"Ţinând cont de cadrul larg în care discuţiile se derulează în prezent, Comisia Europeană reaminteşte că transpunerea acestei directive (în legislaţia naţională -n.red.) nu va intra în contradicţie cu obiective legitime, precum combaterea criminalităţii organizate sau a corupţiei", se mai arată în răspunsul purtătorului de cuvânt al CE.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe