Proces Petrila: Avocaţii condamnaţilor cer determinarea alcoolemiei minerilor morţi în explozii

Avocaţii celor trei foşti directori ai Minei Petrila condamnaţi la închisoare în cazul exploziilor din 2008 soldate cu 13 morţi şi 12 răniţi au cerut, marţi, la Tribunalul Gorj, care judecă recursul acestora, realizarea unei expertize care să determine alcoolemia minerilor decedaţi în deflagraţii.

Urmărește
27 afișări

Tribunalul Gorj a început, luni, judecarea recursului făcut de Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, foşti directori ai Exploatării Miniere Petrila, la decizia Judecătoriei Târgu Jiu de condamnare a acestora la închisoare cu executare în cazul celor două explozii produse în subteran în 15 noiembrie 2008, în urma cărora 13 mineri au murit, iar alţi 12 au fost răniţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocaţii celor trei foşti directori ai Exploatării Miniere Petrila au solicitat, marţi, magistraţilor Tribunalului Gorj, efectuarea unei expertize care să determine alcoolemia minerilor morţi în urma exploziilor.

Solicitarea a fost formulată odată cu prezentarea motivelor de recurs pe care aceştia l-au declarat la sentinţa pronunţată la sfârşitul anului trecut de Judecătoria Târgu Jiu, avocaţii celor trei foşti directori puşi sub acuzare pledând în continuare pentru nevinovăţia clienţilor lor.

Avocatul Ovidiu Filipescu a solicitat o expertiză medico-legală care să stabilească dacă alcoolemiile consemnate în rapoartele de necropsie pot fi atinse ca urmare a consumului de alcool. Acesta a prezentat numele unora dintre minerii decedaţi în subteranul minei Petrila, despre care a menţionat că aveau alcoolemii cuprinse între 0,20 şi 0,40 la mie.

"Ni s-a respins de către procuror realizarea unei expertize de către Institutul Naţional de Medicină Legală. Nici rechizitoriul şi nici sentinţa nu face vorbire la aceste lucruri. Când un conducător auto este depistat cu astfel de valori este pedepsit”, a declarat avocatul Filipescu, acesta precizând ulterior, la solicitarea unuia dintre judecătorii de caz, că face aprecierile ca "specialist”.

Avocatul a menţionat după câteva zeci de minute, pe parcursul dezbaterilor din sala de judecată, că s-a autointitulat "specialist" întrucât la fel de "specialist" a fost şi procurorul de caz care a respins solicitarea în faza anchetei penale.

"În orice tratat de specialitate se precizează că asemenea valori în sânge diminuează capacitatea de reacţie a oricărei persoane. Experţii să ne comunice dacă aceste valori puteau fi atinse şi ca urmare a unui eventual consum de alcool”, a menţionat avocatul, spre nemulţumirea rudelor victimelor şi a supravieţuitorilor exploziei prezenţi în sală.

La rândul lor, avocaţii rudelor victimelor şi ai supravieţuitorilor exploziilor au susţinut că deflagraţiile au avut loc sâmbătă după-amiază, iar mulţi dintre cei morţi în a doua explozie au fost chemaţi la mină din timpul lor liber, când aveau dreptul să consume un pahar de vin sau o bere.

De asemenea, avocaţii rudelor victimelor au precizat că medicii legişti au explicat la vremea respectivă că valorile menţionate în dreptul capitolului "alcoolemie” din certificatele medico-legale pot fi puse şi pe seama faptului că unele dintre cadavre au fost scoase din subteran după câteva zile, timp în care au intrat într-un proces de putrefacţie.

Unul dintre supravieţuitorii exploziei, Nicolae Alexa, a susţinut că procesul de putrefacţie în subteran este mult mai rapid decât la suprafaţă.

"Este o bătaie de joc şi o nesimţire ceea ce cer ei acum. În subteran, la sute de metri adâncime, şi fierul rugineşte mai repede decât la suprafaţă. Nu vreţi să ştiţi ce se întâmplă cu un cadavru care stă în acele condiţii câteva zile. Este o jignire la adresa colegilor noştri acest demers”, a menţionat Alexa, care şi în prezent urmează un tratament de recuperare într-un sanatoriu din judeţul Hunedoara.

Avocaţii celor trei directori de la Petrila judecaţi pentru cele două explozii au mai solicitat şi ca procesul să înceteze, iar dosarul să fie retrimis la Parchet pentru refacerea anchetei. Procurorul de caz a fost acuzat de către aceştia că şi-a delegat din competenţe poliţiştilor din Petroşani, deşi doar el avea voie, în opinia lor, să realizeze materialul de urmărire penală împotriva clienţilor pe care îi reprezintă.

De asemenea, avocaţii au mai cerut şi o expertiză care să stabilească dacă salvatorii minieri ar fi putut supravieţui exploziilor dacă ar fi purtat buteliile cu oxigen.

În replică, salvatorul Nicolae Alexa a spus în faţa magistraţilor că buteliile respective sunt purtate doar atunci când concentraţia de metan din aer este periculoasă.

Avocatul Constantin Graure a mai cerut ca fostul prefect de Hunedoara Dan Pricăjan să fie audiat în acest dosar, alături de fostul şef al SRI Petroşani Nicolae Negruţu şi de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara Costel Avram. Toţi trei au fost prezenţi la sediul EM Petrila după producerea exploziilor, iar avocatul consideră necesară audierea lor.

În noiembrie 2010, foştii şefi ai Exploatării Miniere Petrila Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur au fost condamnaţi la închisoare cu executare de către magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu, în dosarul celor două explozii produse în subteran în noiembrie 2008.

Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni la şapte ani şi jumătate de închisoare, iar ceilalţi doi foşti directori acuzaţi în acest dosar, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, au fost condamnaţi la pedepse care însumează şase ani şi jumătate de închisoare.

De asemenea, instanţa a decis ca foştii şefi ai Exploatării Miniere Petrila să plătească daune rudelor victimelor din cele două explozii, precum şi supravieţuitorilor incidentelor.

Astfel, în solidar cu EM Petrila şi cu Compania Naţională a Huilei, cei trei trebuie să suporte cheltuielile de 342.429 de lei despăgubiri civile către Spitalul Clinic de Urgenţă şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, precum şi 120.410 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă din Bucureşti.

Instanţa a stabilit şi despăgubirea cu peste 14.000 de lei a Spitalului de Urgenţă din Petroşani, toate sumele trebuind achitate cu dobândă până în momentul efectuării plăţilor.

Magistratul de caz Liviu Boian a dispus, de asemenea, plata de daune morale către rudele minerilor morţi, precum şi pentru cei care au supravieţuit exploziilor din 15 noiembrie 2008.

"Obligă inculpaţii în solidar şi cu părţile responsabile CNH S.A. Petroşani şi E.M. Petrila la plata a câte 100.000 de lei daune morale către părţile civile Alecsa Liviana, Moş Maria, Vişan Ana Violeta, Stoian Nadia Rodica, Şipoş Elena, Măţan Mihaela, Bîlbă Silvia Adriana, Mateş Liliana, Elekeş Ofelia, Frăţilă Cristina, Puian Ana, la câte 50.000 de lei daune morale către părţile civile Socolescu Alexandru, Loghin Constantin ( Loghin Adriana Petronela ), Alecsa Nicolae, Matei Petru şi la plata a câte 20.000 de lei daune morale către Vişan Adelina Ioana, Frăţilă Daniela Oana, Elekeş Robert şi Puian Adrian", se precizează în sentinţa penală dată de Judecătoria Târgu Jiu.

Totodată, copiii minerilor care au murit în explozii ar urma să primească ajutoare financiare, sub diferite forme, inclusiv în cazul în care vor continua studiile la facultate.

Procesul exploziilor de la Mina Petrila s-a judecat la Târgu Jiu după ce dosarul a fost strămutat de la Judecătoria Petroşani.

În acest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră de la Petrila, au fost învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

La unul dintre termenele procesului, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara responsabil cu securitatea muncii pe Valea Jiului a spus că cel puţin cinci salvatori minieri ar fi putut fi în viaţă după a doua deflagraţie dacă directorul unităţii ar fi dat la timp dispoziţia de evacuare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici