Procesatorii: Preţul laptelui nu poate fi negociat cu sindicatele, ci cu fiecare furnizor
Patronatul din industria laptelui susţine că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv, împreună cu sindicatele, arătând, totodată, că o majorare a preţului de achiziţie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine.
Procesatorii: Preţul laptelui nu poate fi negociat cu sindicatele, ci cu fiecare furnizor
Poziţia procesatorilor vine în urma deciziei Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România de a organiza, pe 11 martie, acţiuni de protest, susţinând că procesatorii refuză să majoreze preţul pentru laptele colectat.
"În ultimul an, preţul laptelui materie primă a crescut cu un procent mai mare decât preţul produselor lactate, diferenţa fiind absorbită prin eforturile procesatorilor de a reduce costurile de fabricaţie. O nouă creştere de preţ la materia primă s-ar putea răsfrânge în mod direct asupra consumatorului de produse lactate, împiedicând accesul acestuia la alimente de bază", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
În plus, continuarea creşterii preţului produselor lactate româneşti poate duce la o scumpire a acestora peste preţul produselor similare din import, ceea ce ar determina scăderea cererii de lapte materie primă şi, implicit, scăderea preţului de achiziţionare a laptelui, mai arată APRIL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
O poziţie similară au avut doi dintre marii procesatori de lapte din România, Danone şi Friesland Foods, care au arătat, săptămâna trecută, că preţul pe care l-au plătit crescătorilor pentru lapte a crescut în ultimul an cu peste 30%, mai puţin decât au crescut preţurile la produsele finite, iar o nouă majorare a costului cu materia primă nu ar mai putea să fie absorbită de procesatori, reflectându-se în preţurile plătite de consumatori pentru lactate.
APRIL precizează că preţul plătit pentru lapte nu poate fi stabilit la nivel colectiv, prin negociere cu sindicatele, aceasta fiind rezultatul negocierilor dintre fiecare procesator şi furnizorii săi. De altfel, asociaţia susţine că nu a refuzat dialogul cu crescătorii, aşa cum au afirmat sindicatele, dar că patronatul nu poate negocia preţul plătit pentru materia primă, întrucât nu intră în atribuţiile sale legale.
"Fiecare procesator de lapte poartă negocieri individuale cu fiecare fermier sau producător de lapte, şi în niciun caz cu sindicatul acestora, în urma cărora rezultă preţul consfinţit printr-un contract legal. Acţiunea de negociere colectivă a preţului pentru laptele materie primă este o acţiune care încalcă orice principiu al economiei de piaţă. (...) APRIL îşi exprimă disponibilitatea pentru discuţii constructive cu sindicatele din industrie, atâta timp cât singurul scop al acestor discuţii este de a proteja interesul consumatorilor", se mai spune în comunicat.
APRIL mai susţine că sindicatele au omis să pună în discuţie un factor care influenţează preţul, respectiv calitatea laptelui.
"Un alt lucru esenţial este că în afirmaţiile reprezentanţilor sindicatelor nu este menţionată calitatea materiei prime pe care o desfac către procesatori. Doar în România este posibil să avem un dublu standard: lapte conform (cu normele UE - n.r.) şi lapte neconform. Acest lucru atrage după sine preţuri diferite, şi, ca atare, nu putem compara preţul laptelui materie primă din România cu preţul pe care îl plătesc celelalte ţări europene, care au un singur standard de calitate", se arată în comunicatul APRIL.
Sindicatul agricultorilor Agrostar, din care face parte şi Sindicatul Crescătorilor de Taurine, a solicitat creşterea de la 0,8 lei la 1,5 lei a preţului pentru laptele conform cu normele UE (cu 3,5% grăsime şi 3,2% proteină) şi de la 0,5 lei la un leu pentru cel neconform (la aceiaşi parametri de grăsime şi proteină).
Sindicatele susţin că procesatorii refuză să discute pe marginea preţului plătit crescătorilor şi au anunţat că vor picheta cele mai importante fabrici de procesare, pe 11 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO