Procesul care poate schimba viitorul căutărilor pe Internet. Google, sub tirul autorităţilor

Procesul împotriva Google a început în Statele Unite, motorul de căutare fiind acuzat de abuz de poziţie dominantă în căutarea online.

Urmărește
1531 afișări
Imaginea articolului Procesul care poate schimba viitorul căutărilor pe Internet. Google, sub tirul autorităţilor

Procesul care poate schimba viitorul căutărilor pe Internet. Google, sub tirul autorităţilor

Google şi Departamentul de Justiţie se luptă în instanţă în cel mai mare proces antitrust din ultimii 25 de ani, menit să aibă implicaţii profunde pentru gigantul căutărilor.

„Acest caz este despre viitorul Internetului şi dacă Google va avea vreodată o concurenţă semnificativă”, spune Kenneth Dintzer, avocatul Departamentului de Justiţie.

Google plăteşte 10 miliarde de dolari pe an pentru a-şi menţine monopolul în căutare prin acorduri folosite ca armă pentru a descuraja rivalii şi a forţa giganţi precum Apple şi Samsung să folosească implicit motorul său de căutare pe smartphone-uri şi computere, afirmă acelaşi avocat.

„Dovezile vor arăta că a cerut exclusivitatea utilizării implicite pentru a bloca rivalii. Compania a plătit miliarde şi are o putere unică. În ultimii 12 ani, Google a abuzat de monopolul său asupra căutării”, subliniază Dintzer.

Google neagă acuzaţiile. John Schmidtlein, avocatul gigantului media, spune că „utilizatorii de astăzi au mai multe opţiuni ca niciodată pentru căutarea şi accesarea informaţiilor online”.

Imaginea conturată de autorităţi, adaugă el, nu reflectă cu exactitate poziţia pe piaţă a Google, care se angajează să adopte multe politici care favorizează concurenţa.

Litigiul se poate întinde pe 10 săptămâni

„Acest caz este despre Microsoft”, subliniază Schmidtlein, referindu-se la un alt gigant de dimensiuni comparabile care are propriul motor de căutare, Bing.

Procesul care tocmai a început este fără juriu şi este de aşteptat să dureze 10 săptămâni, cel puţin până în noiembrie, apoi judecătorul Metha va decide.

Autorităţile americane nu au făcut publică, încă, lista martorilor pe care îi vor cita să depună mărturie, dar printre aceştia ar putea fi CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, şi Eddie Cue, de la Apple.

Se aşteaptă şi mărturia numărului 1 de la Google, Sundar Pichai. Dacă judecătorul Metha se pronunţă împotriva Google, se va deschide o a doua procedură, din nou sub supravegherea sa, pentru a decide măsurile pentru comportamentul ilegal.

Departamentul de Justiţie nu a anunţat încă ce ar putea cere, dar, potrivit mai multor observatori, s-ar putea merge până la sancţiuni grele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici