- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (02.03.2015, 17:44)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul de corupţie al fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu a început la Tribunalul Cluj
Procesul de corupţie în care unul dintre inculpaţi este fostul şef al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, arestat la domiciliu, a început, luni, la Tribunalul Cluj, după nouă luni de la trimiterea dosarului în judecată, singurul care a dat declaraţii în instanţă fiind Gabriel Davidescu.
Urmărește
212 afișări
Procesul de corupţie al fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu a început la Tribunalul Cluj (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
La primul termen al procesului în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi consilierul judeţean din partea PNL, Ioan Petran, patru dintre cei cinci inculpaţi s-au prevalat de dreptul la tăcere în faţa instanţei, Gabriel Davidescu fiind singurul care a dat declaraţii în faţa judecătorului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Potrivit avocatului lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban, primul termen al procesului a decurs “în condiţii normale”, iar la următorul termen stabilit pentru 18 martie va fi audiat principalul martor în acest dosar, Răzvan Pop, cel care a făcut denunţurile la DNA, fostul consilier personal al lui Horea Uioreanu.
"Este vorba despre primul termen de judecată în care li s-au pus în vedere inculpaţilor drepturile procesuale, drept urmare s-au prevalat la dreptul la tăcere, mai puţin unul dintre inculpaţi care a dat declaraţie (Gabriel Davidescu - n.r.). Potrivit procedurii, avem dreptul de a cere reaudierea martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale pentru a le pune întrebări în contradictoriu, cu atât mai mult cu cât majoritatea au fost audiaţi în perioada în care încă era în vigoare vechiul Cod de Procedură Penală. Răzvan Pop a şi fost citat pentru termenul viitor, în 18 martie va f audiat, este unul dintre martorii principali ai cauzei şi desigur va fi audiat în măsura în care vom avea posibilitatea să îi adresăm anumite întrebări”, a declarat Tiberiu Ban.
Şi avocaţii celorlalţi inculpaţi au solicitat audierea martorilor care au dat deja declaraţii în faţa procurorilor DNA, dar şi a altor martori, care urmează să depună mărturii eşalonat.
“Am solicitat audierea lui Răvan Pop (denunţătorul în dosar - n.r.) ca martor, deoarece este acel Alfa şi Omega al celui mai mare dosar de corupţie de anul trecut din Cluj. Urmează ca la termenul viitor să propunem martorii pe care noi solicităm să fie audiaţi, e vorba de martorii despre care noi apreciem că ar veni să confirme sau să infirme teze existente în probatoriu. Vom încerca să fie persoane care să nu fie suspicionate de legături subiective cu compania (Napoca Construcţii, firma unde Ioan Bene a fost administrator - n.r.) ca să nu se spună că ar fi părtinitori. Sunt persoane terţe care într-un mod sau altul au interacţionat cu Consiliul Judeţean în perioada derulării contractelor cu aeroportul”, a declarat la ieşirea din sala de judecată Mihai Neamţu, avocatul omului de afaceri Ioan Bene.
În faţa judecătorilor, omul de afaceri Gabriel Davidescu, inculpat în dosarul de corupţie, a vorbit despre acuzaţiile de dare de mită pe care i le aduc procurorii DNA şi a declarat că pe Horea Uioreanu l-a cunoscut în primăvara anului 2013, în cadrul unei întâlniri la Consiliul Judeţean, pe tema unor lucrări executate în zona Aeroportului Cluj de firma pe care o reprezenta, întâlnirea de la CJ Cluj fiind intermediată de consilierul judeţean Ioan Petran, inculpat în acelaşi dosar. Despre acesta, Davidescu a spus că îl cunoaşte de foarte multă vreme şi îi leagă o relaţie de prietenie.
În faţa judecătorului, Gabriel Davidescu a afirmat că Petran i-a cerut suma de 10.000 de euro pentru că avea nevoie de bani din cauza unor cheltuieli mari pe care le avea, bani pe care i-a dat “în baza relaţiei de amiciţie”.
În 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.
În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.
Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.
Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Curtea de Apel Cluj: Arest la domiciliu pentru fostul preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian