- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul în care Mischie a fost acuzat de abuz a încetat din cauza prescripţiei răspunderii penale
Procesul în care fostul şef al CJ Gorj Nicolae Mischie era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale a încetat miercuri, Curtea de Apel Alba Iulia stabilind că răspunderea penală a acestuia s-a prescris.
În acest dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Gorj i-au imputat lui Mischie modul în care Consiliul Judeţean Gorj ar fi atribuit, fără respectarea procedurilor legale, lucrările de pietruire a mai multor drumuri judeţene, lucrări executate o firmă a omului de afaceri Florentin Ştefănoiu. Ancheta a vizat şi modul în care au fost făcute lucrările de reabilitare la casa de oaspeţi pe care Consiliul Judeţean Gorj o are în centrul municipiului Târgu Jiu.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa a admis recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi de fostul şef al CJ Gorj Nicolae Mischie împotriva deciziei penale pronunţate, în 2010, de Tribunalul Hunedoara, prin care Mischie a fost achitat.
Muntean a spus că magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au casat decizia penală atacată, precum şi sentinţa penală pronunţată în 2009 de Judecătoria Deva sub aspectul soluţiei pronunţate cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor, instigare la infracţiunea de fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a decis, din cauza prescripţiei răspunderii penale, încetarea procesului penal al lui Nicolae Mischie, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Instanţa a decis, totodată, confiscarea de la Nicolae Mischie a sumei de 82.653 de lei care reprezintă daune către Consiliul Judeţean Gorj.
Cosmin Muntean a spus că hotărârea instanţei este definitivă, iar Curtea de Apel Alba Iulia va face publice considerentele care au stat la baza acestei decizii de îndată ce hotărârea va fi motivată.
În noiembrie 2010, magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie să fie achitat în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Potrivit unei sentinţe publicate atunci pe pagina de internet a Tribunalului Hunedoara, magistraţii au decis ca Nicolae Mischie să fie achitat pentru capetele de acuzare formulate la adresa sa şi pentru care Judecătoria Deva îl condamnase la trei ani şi jumătate de închisoare, sentinţa de atunci fiind atacată cu apel atât de către inculpat, cât şi de către reprezentanţii Parchetului.
Tribunalul Hunedoara a mai dispus ca Nicolae Mischie să nu fie nevoit să plătească daune materiale în valoare de 82.653 de lei către instituţia pe care a condus-o, Consiliul Judeţean constituindu-se parte civilă în acest proces.
"Eu am susţinut mereu că sunt nevinovat, iar acum am şi dovada. Nu au existat probe împotriva mea, totul a fost fabricat, martorii au spus la proces că au fost presiuni asupra lor şi, cu toate acestea, dosarul are 120 de volume în care nu există dovezi incriminatoare. Problema e alta, aceea că statul român a plătit sute de oameni, ofiţeri de poliţie, procurori, judecători şi experţi, care nu au deloc salarii mici, doar ca să găsească ceva împotriva mea", declara Nicolae Mischie.
Judecătorii Tribunalului Hunedoara au respins apelul Parchetului Judecătoriei Deva, dosarul fiind pe rolul acestor instanţe după ce fostul preşedinte al CJ Gorj a solicitat strămutarea acestuia de pe rolul Tribunalului Gorj.
În acelaşi dosar a mai fost judecat şi omul de afaceri Florentin Ştefănoiu, el fiind achitat încă din prima fază a procesului, la Judecătoria Deva.
Ştefănoiu a fost arestat preventiv la începutul anului 2005, pentru câteva zile, într-un alt dosar de evaziune fiscală, iar în cursul acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că omul de afaceri nu se face vinovat de faptele de care a fost acuzat.
În ianuarie 2005, Nicolae Mischie a fost arestat pentru cinci zile în dosarul în care a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, el declarând atunci că în spatele arestării sale s-ar fi aflat foştii săi colegi de partid, el fiind la acea vreme preşedinte al PSD Gorj.
Nicolae Mischie mai are pe rol alte două procese.
Astfel, Mischie a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă după ce i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moştenită de la o mătuşă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unităţile din minerit şi energie. În acest dosar, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe Mischie la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În 3 martie, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis recursurile declarate de DNA Timişoara şi de Nicolae Mischie împotriva acestei decizii, astfel că procesul va fi rejudecat.
În cel de-al doilea proces, fostul şef al CJ Gorj a fost trimis în judecată după ce ar fi introdus în ţară două maşini fără a plăti taxele vamale. În acest dosar Mischie a fost condamnat de Judecătoria Deva, în decembrie 2010, la doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, însă decizia nu este definitivă.
Nicolae Mischie a fost parlamentar de Gorj între 1990 şi 1996, iar ulterior, până în 2004, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, perioadă în care a condus şi organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO