Procesul în care Păcuraru şi Morega sunt judecaţi pentru corupţie, suspendat

Procesul în care Paul Păcuraru, fost ministru al Muncii, şi Ilie Morega, membru AGA la firmele complexului Energetic Rovinari, sunt judecaţi pentru corupţie a fost suspendat, instanţa supremă admiţând, miercuri, excepţia ridicată de avocaţii celor doi.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Păcuraru şi Morega sunt judecaţi pentru corupţie, suspendat

Dan Ilie Morega si Paul Păcuraru

Miercuri, avocaţii au invocat o excepţie de neconstituţionalitate a OUG 134/2005 pentru modificarea şi completarea OUG 43/2002 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea procesului şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra celor invocate.

Prin respectiva ordonanţă de urgenţă s-a înfiinţat Departamentul Naţional Anticorupţie ca structură autonomă, cu personalitate juridică proprie, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin reorganizarea Parchetului Naţional Anticorupţie.

Potrivit avocaţilor, OUG 134/2005 contravine alineatului 4 al articolului 115 din Constituţie potrivit căruia "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

Apărarea a susţinut, astfel, că OUG 134 nu era imperativă şi nici urgentă, iar adoptarea ei a contravenit legii fundamentale.

În replică, procurorul de şedinţă a arătat că OUG 134/2005 "fost încadrată ulterior în cadrul unei legi care a trecut prin controlul constituţional la Curtea Constituţională".

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Paul Păcuraru, ministru al Muncii în perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, şi pe Ilie Morega, membru AGA la societăţile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, ambii acuzaţi de fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, în 3 iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru - în acea perioadă ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse - că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în condiţiile în care ministrul va numi în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj persoana indicată de Morega.

Referitor la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, DNA arată că acestea sunt societăţi la care statul este acţionar majoritar, Morega fiind membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA).

La data la care Morega i-ar fi făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării contractului "Instruire cursuri protecţia muncii", în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziţie publică "Comunicare şi spirit de echipă" în valoare de 68.000 de lei.

Morega i-ar fi promis lui Păcuraru, iar acesta din urmă ar fi acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină respectivele contracte.

Ulterior discuţiei pe care au avut-o în 3 iunie 2007, Paul Păcuraru, "în vederea materializării promisiunii făcute de inculpatul Morega", l-ar fi pus în legătură pe acesta din urmă cu fiul său.

De asemenea, în 15 iunie 2007, Păcuraru a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de Morega.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici