Procesul în cazul exploziei dintr-un bloc din Zalău a fost reluat la Judecătoria Oradea

Procesul în cazul exploziei din septembrie 2007 dintr-un bloc din Zalău, unde două persoane au murit şi alte nouă au fost rănite, a fost reluat, joi, la Judecătoriei Oradea, fiind audiat un singur inculpat, ceilalţi şase cerând o amânare până la următorul termen.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Procesul în cazul exploziei dintr-un bloc din Zalău a fost reluat la Judecătoria Oradea

Procesul în cazul exploziei dintr-un bloc din Zalău a fost reluat la Judecătoria Oradea (Imagine: Mediafax Foto)

La Judecătoria Oradea a fost reluat procesul în cazul exploziei din septembrie 2007 dintr-un bloc din Zalău, după ce cauza a fost suspendată, în 27 august 2009, doarece avocaţii inculpaţilor au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, care însă a fost respinsă de Curtea Constituţională.

La acest termen, din cei şapte inculpaţi doar unul singur, Ioan Cojan, fostul şef al districtului 2 din Sălaj al E.On Gaz, a acceptat să fie audiat de judecător, ceilalţi solicitând o amânare până la următorul termen.

"Singura noastră vină a fost că am riscat să lucrăm pe o navă ciuruită şi fără personal", a spus Cojan, în faţa judecătorului, arătând că avariile la conductele din zona în care s-a produs explozia erau frecvente deoarece conductele aveau termenul de exploatare depăşit.

"Accidente de genul celuia care s-a produs la blocul distrus se puteau produce din cinci în cinci minute", a spus Cojan.

Fostul şef de district al E.On Gaz, în prezent pensionar, a negat în faţa judecătorului faptul că ar avea vreo responsabilitate pentru tragedia din septembrie 2007.

"Eu eram şef la districtul 2 şi doar îl înlocuiam în acea perioadă pe şeful districtului 1, unde s-a produs explozia, pentru că era în concediu. Nu am ştiut nimic despre scăpările de gaz de acolo. Nici nu m-am prea implicat în activitate, doar când primeam ordine de la şeful ierarhic superior. Nu aveam autoritate în faţa angajaţilor şi nici nu puteam să îi controlez pentru că nu aveam timp. Răspundeam şi de districtul meu, în acelaşi timp, şi aveam foarte multe activităţi de făcut", a spus Cojan.

Totodată, la solicitarea părţilor vătămate, dintre care unele au fost audiate, atât inculpaţii, cât şi firma E. On Gaz, partea responsabilă, au fost obligaţi să facă publice în faţa instanţei bunurile şi conturile bancare, urmând ca la termenul următor judecătorul să decidă asupra unor măsuri asiguratorii până la finalizarea procesului când se vor stabili despăgubirile pentru fiecare parte vătămată.

"Vineri veţi solicita extrase bancare cu sumele deţinute în cont, fără însă ca în cele 24 de ore să se facă operaţiuni bancare, extrase care vor fi depuse la dosar până la termenul următor. Totodată, dacă descopăr că s-au făcut tranzacţii cu bunuri sau din conturile respective în timpul procesului, nu va fi bine", a atras atenţia în faţa inculpaţilor vicepreşedintele judecătoriei Oradea Cristi Danileţ, cel care soluţionează dosarul.

Procesul în cazul exploziei produsă în septembrie 2007 într-un bloc din Zalău şi soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor nouă a fost strămutat la Judecătoria Oradea în 2009, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea avocaţilor inculpaţilor, şapte angajaţi ai E.On Gaz Distribuţie.

Procesul a fost suspendat în 27 august 2009, de Tribunalul Bihor, după ce avocaţii inculpaţilor au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, care a fost, însă, respinsă ca nefondată de Curtea Constituţională.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, dintre cele şapte persoane inculpate, şase - Ionel Vâlcu, Ovidiu Şuteu, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Alexandru Cosma şi Marius Hidan - sunt acuzate de uciderea din culpă a două persoane care au murit în explozie, distrugerea din culpă a bunurilor şi a apartamentelor foştilor locatari din blocul E24 - 19 infracţiuni, distrugerea din culpă a unor bunuri şi autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei - şapte infracţiuni, vătămarea corporală din culpă a victimei care a rămas cu invaliditate permanentă (o minoră a cărei soră a murit în urma exploziei - n.r.) şi vătămarea corporală din culpă - cinci infracţiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare după explozie.

Conform procurorilor, expertiza judiciară dispusă în acest caz şi rapoartele experţilor au stabilit că explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradală.

Cea de-a şaptea persoană, Vasile Roman, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului. "În 14 septembrie (2007 - n.r.), în timp ce era în concediu, această persoană a venit la faţa locului şi a făcut măsurători, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de măsurare incorect. I s-a atras atenţia să folosească aparatul corect în repetate rânduri, dar nu s-a conformat", se arată în rechizitoriu.

Foştii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civilă în acest caz, cerând contravaloarea apartamentelor şi a bunurilor distruse în explozie, precum şi 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei până la data recuperării prejudiciului.

E.On Gaz a fost trecut ca parte responsabilă în cazul exploziei de la Zalău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici