- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul lui Adrian Năstase privind fondurile pentru campania din 2004, amânat
Procesul în care Adrian Năstase este acuzat de corupţie în legătură cu strângerea mascată de fonduri pentru campania electorală prezidenţială din 2004 a politicianului a fost amânat, pentru 24 martie, din cauza lipsei de apărare a unora dintre inculpaţi.
Procesul lui Adrian Năstase privind fondurile pentru campania din 2004, amânat (Imagine: Mediafax Foto)
Adrian Năstase s-a prezentat, joi, la instanţa supremă, pentru acest proces. Deputatul PSD a venit însoţit de avocatul său.
Avocatul lui Adrian Năstase a solicitat instanţei să poată xerocopia întregul dosar, deoarece xerocopia existentă este ilizibilă. Procurorul a respins solicitarea.
Instanţa a amânat procesul pentru 24 martie.
După terminarea şedinţei de judecată, Adrian Năstase a declarat că, în acest proces, judecătorii au stabilit o listă cu 972 de martori care vor trebui audiaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Aceasta înseamnă 90 de şedinţe, cel puţin, adică, luând în calcul şi perioadele de vacanţă judecătorească, nouă ani, cel puţin, pentru audieri. Asta fără să mai punem la socoteală celelalte acte procedurale", a declarat Adrian Năastase.
Dosarul este o "încercare de eludare a Parlamentului" şi "o ticăloşie semnată de Traian Băsescu şi de Daniel Morar".
"Justiţia lucrează după scenariile DNA", a acuzat Năstase.
Deputatul PSD a susţinut că, la fiecare termen al şedinţei de judecată în acest proces, va prezenta informaţii în sprijinul acestor acuze. Joi, Năstase a furnizat un document din 2002, al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), semnat de fostul procuror şef al instituţiei, Ioan Amarie, referitor la cazul Flota.
"Iată că acest document e de fapt, materialul care a fost trimis de cel dinaintea lui Morar la DNA, Ioan Amarie. În acest material, sunt aduse acuzaţii grave de corupţie lui Traian Băsescu, iar materialul este semnat de Amarie care, apoi, poate pentru că a avut crampe la mână, nu a mai semnat această sesizare către instanţă. Poate că şi Morar nu a trimis acest document pentru că, poate şi el a avut crampe la mână", a susţinut Năstase.
Citeşte mai multe despre documentul furnizat presei de Adrian Năstase
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
În dosar este inculpată şi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, ea fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, fals intelectual la Legea contabilităţii, comise sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată.
Totodată, DNA a inculpat-o şi pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul ISC, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, este acuzat de complicitate abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar şoţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici pentru spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea inculpatei Irina Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.
Citeşte şi:
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: