Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS ar putea ajunge din nou la CC

Publicat: 16 09. 2008, 11:33
Actualizat: 06 11. 2012, 09:03

Potrivit modificărilor legislative ca urmare a constatării neconstituţionalităţii Legii privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), doar Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti poate judeca cererile privind verdictele de colaborator al fostei Securităţi, anterior schimbării cadrului normativ verdictele erau confirmate de secţiile civile ale instanţelor curţilor de apel.

Este a doua oară când în procesul lui Voculescu versus CNSAS se ridică excepţii de neconstituţionalitate a legii, prima dată admiţându-se de către Curtea Constituţională.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghe Zamfirescu, a cerut, marţi, Tribunalului Bucureşti trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru a verifica dacă articolul 34 din Ordonanţa de Urgenţă 24/2008 privind funcţionarea CNSAS nu intră în contradicţie cu articolele 21, 24, 53, 124 şi 126 din Constituţie care stabilesc o serie de drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil, egalitatea justiţiei sau interzicerea înfiinţării de instanţe extraordinare.

Pentru a da timp şi reprezentantului CNSAS să depună concluzii scrise cu privire la aceste cereri, instanţa a decis să amâne pronunţarea pentru joi.

Marţi, în sala de judecată, instanţa a mai decis ca după aplicarea articolului 34 din Ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea temporară a CNSAS să continue judecata dosarului moment în care avocatul lui Dan Voiculescu a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 34, referitor la faptul că genul acesta de cauze să fie soluţionate de Secţia de contencios administrativ a Tribunalul Bucureşti.

Dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la tribunal după ce Curtea de Apel Bucureşti a trimis contestaţia politicianului în urma constatării ca neconstituţională a Legii 187/1999 privind funcţionarea CNSAS.

În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Acesta a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti – în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a CNSAS -, dosarul fiind trimis Curţii Constituţionale.

În 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate, că legea în baza căreia CNSAS funcţiona este neconstituţională.