- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS, repartizat altui complet de judecată
Procesul în care preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a contestat decizia CNSAS de colaborare cu Securitatea urmează să fie repartizat altui complet de judecată, deoarece judecătorul pe masa căruia a ajuns dosarul nu are certificat ORNIS pentru studierea documentelor secretizate din dosar.
Procesul lui Dan Voiculescu cu CNSAS, repartizat altui complet de judecată (Imagine: Mediafax Foto)
Un judecător al Tribunalului Bucureşti a decis, marţi, să înainteze dosarul lui Dan Voiculescu către preşedintele Secţiei a noua de Contencios Administrativ şi Fiscal pentru a fi repartizat unul alt magistrat care posedă certificat ORNIS, necesar pentru studierea documentelor secretizate.
Conducerea secţiei urmează să repartizeze acest dosar altui complet de judecată, după care va fixa un nou termen pentru începerea procesului.
Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul procesului în care Dan Voiculescu a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de colaborare cu Securitatea instanţei inferioare după ce Legea 187/1999 a fost declarată neconstituţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, de unde dosarul a fost trimis Curţii Constituţionale.
În 31 ianuarie, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate, că legea după care CNSAS funcţiona este neconstituţională. Decizia Curţii Constituţionale a fost luată după ce avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, a ridicat o serie de excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu respectivul act normativ în timpul procesului dintre fostul lider conservator şi instituţia care a statuat că a fost colaborator al Securităţii.
"Caracterul jurisdicţional al atribuţiilor menţionate rezultă din puterea Consiliului şi a Colegiului de a se pronunţa prin acte cu forţă juridică echivalentă cu aceea a hotărârilor judecătoreşti, asupra unor fapte de încălcare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, săvârşite de persoanele verificate, fapte ce se înscriu în premisele răspunderii morale, juridice şi politice a acestora. Împrejurarea că deciziile date de Colegiul Consiliului în soluţionarea contestaţiilor formulate în conformitate cu art.14 alin.1 şi art.16 alin.1 din Legea nr. 187/1999 pot fi atacate în justiţie nu infirmă caracterul jurisdicţional al activităţii Consiliului şi a Colegiului Consiliului, dat fiind că verdictele date de aceste organe au ca obiect constatarea încălcării ordinii de drept (a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale), obiect specific activităţii de jurisdicţie. Potrivit art. 17 alin.1 din lege, aceste verdicte rămân definitive prin necontestarea lor sau prin respingerea de către curtea de apel a contestaţiilor împotriva deciziilor pronunţate de Colegiul Consiliului. Or, caracterul definitiv al deciziilor Colegiului Consiliului este, de asemenea, specific actelor de jurisdicţie", arată Curtea Constituţională în decizia sa privind neconstituţionalitatea activităţii CNSAS.
Legea 187 din 7 decembrie 1999 privind CNSAS impune ca cei care acced la funcţia de şef al statului, parlamentar, membru al Guvernului, avocat al poporului, judecător al Curţii Constituţionale, magistrat, şef de serviciu secret, prefect trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică. Potrivit legii, aceste declaraţii trebuiau verificate de CNSAS.
Guvernul a aprobat, în 5 martie, prin ordonanţă de urgenţă, noul cadru de organizare a CNSAS, actul normativ intrând în vigoare în 14 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO