Procesul lui Hayssam, amânat după ce avocatul a adus documentul de condamnare a acestuia în Siria

Procesul fugii lui Omar Hayssam a fost amânat la CA Oradea, după ce avocatul sirianului a prezentat un document care atestă că acesta este într-o închisoare militară din Siria, fiind condamnat pentru "atentat la siguranţa statului sirian", iar judecătorul a cerut demersuri privind audierea acestuia.

Urmărește
29 afișări

Procesul fugii lui Omar Hayssam din România, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat din nou, la termenul de miercuri, după ce avocatul sirianului a depus în instanţă un document care atestă că acesta este încarcerat într-un penitenciar militar din Siria, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Documentul este o decizie executorie a Înaltei Curţi de Securitate siriene, din 9 august 2010, potrivit căreia Omar Hayssam a fost arestat în 9 ianuarie 2008 şi condamnat la patru ani de muncă silnică pentru săvârşirea unor infracţiuni la o lege specială a statului sirian.

"Decizia a fost transmisă familiei lui Omar Hayssam. Din conţinutul acesteia reiese că acesta a fost condamnat pentru atentat la siguranţa statului sirian, prin colaborare cu statul israelian. Totodată, conţine adresa unde poate fi citat şi unde autorităţile române pot face demersuri pentru a-l găsi şi audia", a explicat avocatul Ion Cazacu.

Totodată, avocatul a criticat adresa lapidară transmisă la Oradea de Ministerul de Externe, care se rezumă la o notă verbală primită din Siria, potrivit căreia Omar Hayssam nu a fost găsit la domiciliul părinţilor săi.

"Se arată în document că s-au făcut demersuri pentru a-l găsi la locuinţa tatălui său, iar acesta ar fi spus că nu şi-a văzut fiul de trei ani. Este cel puţin curios că ar fi spus acest lucru, din moment ce l-a vizitat la închisoare, i-a dus mâncare şi medicamente", a afirmat Cazacu.

El a solicitat reluarea demersurilor pentru găsirea lui Omar Hayssam.

"Acum există informaţii certe unde poate fi găsit. Este în stare de detenţie, care poate dura până în ianuarie 2012, potrivit sentinţei", a declarat Cazacu.

Deşi procurorul de şedinţă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bihor a cerut judecătorilor respingerea solicitării făcute de avocat, pe considerentul că procesul trenează de mai mulţi ani, timp în care autorităţile statului au făcut suficiente încercări pentru a-l găsi pe sirian, judecătorul de caz, Traian Munteanu, a decis să amâne procesul cu şase luni.

"Nu se poate trece la judecarea unei cauze dacă există dovezi că inculpatul este arestat într-o altă cauză, chiar dacă într-un alt stat, şi poate fi înştiinţat despre procesul său. Este imperios necesar să se procedeze la citarea inculpatului, pe cale diplomatică, din Penitenciarul Militar nr. 1 Siria, aşa cum se specifică în document. De asemenea, vom solicita Ministerului de Justiţie să depună eforturi pentru ca, în baza tratatului bilateral între România şi Siria, să se realizeze audierea inculpatului prin videoconferinţă", a arătat judecătorul.

De asemenea, magistratul a anunţat că documentele clasificate din dosarul sirianului au fost trimise la Oradea, iar avocaţii care au certificate ORNISS le pot studia, într-o sală special amenajată în incinta Curţii de Apel Oradea pentru păstrarea documentelor clasificate.

"Atât eu, cât şi procurorul am studiat aceste dosare. În cazul în care domnii avocaţi doresc să le studieze, acest lucru este posibil acum", a declarat Munteanu.

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările făcute în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care prezidează completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au făcut demersuri pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.

La termenul din 11 martie 2010, preşedintele completului de judecată anunţa că va solicita SRI şi DIICOT desecretizarea probelor de la dosar, în baza unei convenţii europene, pentru a putea fi consultate de către toate părţile implicate.

La termenul din 3 iunie 2010, Ionel Haşotti, avocatul lui Tartousi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam a fugit din România, declara că are certitudinea că acesta este închis într-o închisoare din Siria. Totodată, Ionel Haşotti arăta că incertitudinile legate de locul unde se află Omar Hayssam sunt determinate de unele erori comise de autorităţile române.

Haşotti afirma că în corespondenţa dintre Ministerele de Justiţie român şi sirian există erori care provin din inversarea ordinii numelor omului de afaceri. Avocatul preciza că numele corect al sirianului este Hayssam Khaled Omar şi nu Omar Khaled Hayssam, cum figurează în documentele româneşti înaintate inclusiv Ministerului Justiţiei din Siria.

Totodată, Haşotti spunea că Omar Hayssam se află în detenţie într-o închisoare din Siria, chiar dacă acest lucru nu a fost certificat de autorităţi.

La termenul din 8 iunie 2010, Curtea de Apel Oradea revoca măsura interdicţiei de a părăsi ţara în cazul fraţilor lui Omar Hayssam, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, şi în cazul lui Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din ţară, însă decizia a fost atacată la instanţa supremă. În 30 iunie 2010, ICCJ a decis că cei trei pot părăsi România.

La termenul din 16 martie 2011, procesul fugii lui Omar Hayssam a fost amânat, din nou, la Curtea de Apel Oradea, în aşteptarea documentelor clasificate din dosarul sirianului, care urmau să fie trimise la Oradea de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Atunci, judecătorul de caz, Traian Munteanu, solicita Parchetului ÎCCJ transmiterea documentelor clasificate la Oradea, pentru că el şi doi dintre avocaţii angajaţi în cauză au primit certificate de securitate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care le permit accesul la informaţii clasificate.

De asemenea, judecătorul Traian Munteanu anunţa că nu va mai repeta procedura de citare cu Omar Hayssam, care nu s-a prezentat până în prezent la niciun termen de judecată, deoarece, odată cu intrarea în vigoare a Legii 202/2010, privind Mica Reformă a Justiţiei, procedura se consideră îndeplinită în cazul în care la termenul de judecare se prezintă apărătorul ales al persoanei citate. Astfel, procesul urma să se deruleze în absenţa sirianului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-mersi" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. "Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.

În 23 martie, Ion Cazacu, avocatul care îl apără pe Omar Hayssam în procesul în care acesta este acuzat de înşelarea mai multor firme de leasing cu capete-tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false în Siria şi Egipt, afirma, la Curtea de Apel Bucureşti, că a depus la instanţă un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria, prin care se atestă "negru pe alb" faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici