Procesul lui Marius Leontiuc, suspendat

Curtea de Apel Cluj a suspendat, marţi, procesul patronului unei firme din Timişoara, Marius Leontiuc, acuzat de o fraudă de peste un milion de euro, judecătorii clujeni sesizând Curtea Constituţională cu privire la legalitatea unor articole referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Urmărește
11 afișări

În cauza privind pe inculpatul Marius Sebastian Leontiuc şi alţii, având ca obiect infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea judecării cauzei şi sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 281 pct. 1, lit. b Cod procedură penală, care se referă la competenţa Curţii de Apel, invocată de inculpata Bârla Nicoleta Paula.

"În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate s-a arătat că, prin textul de lege amintit, se încalcă prevederile art.16, 21 şi art. 124 din Constituţie care se referă la egalitatea în faţa legii, dreptul la un proces echitabil şi accesul la justiţie, în sensul că prin stabilirea competenţei de soluţionare a cauzelor în care inculpatul este un avocat în favoarea curţii de apel ca primă instanţă, se creează o inechitate în raport cu alte categorii de persoane care beneficiază de două grade de jurisdicţie, fiind judecaţi în primă instanţă de tribunal, cu posibilitatea de ataca hotărârea cu apel şi recurs", a comunicat pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Curţii.

Marius Leontiuc a fost arestat în august 2008 de către Curtea de Apel Cluj şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în decembrie, alături de alte două persoane, două femei reprezentante ale unei agenţii imobiliare, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale şi folosirea lor, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Potrivit unui comunicat remis, la începutul lunii ianuarie, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în cursul lunii noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş, s-a asociat cu Nicoleta Paula Bârla, fost administrator al agenţiei imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, având şi sprijinul Marianei Sanda Chifor, secretară. Inculpaţii au creat un mecanism prin care au indus şi menţinut în eroare peste 120 de persoane, cărora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Conform comunicatului, agenţia imobiliară i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piaţa imobiliară din Cluj-Napoca şi crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat în diverse proiecte imobiliare. Clienţii au fost racolaţi prin publicitate în presa locală de specialitate prin oferirea de "promoţii de preţ", prezentarea de pliante cu viitoarea construcţie, postarea de mesaje publicitare pe internet.

Astfel, Leontiuc Marius Sebastian, în calitate de asociat şi administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş, iar în unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timişoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timişoara, SC Neon Proiect (firmă fictivă), prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenţiei imobiliar, a înşelat 120 persoane prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri contrafăcute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere şi vânzare cumpărare, certificat de urbanism, autorizaţie de construire, contract de prestări servicii, etc.) ori de înscrisuri în care s-au adus modificări (extrase cadastrale, înscrisuri emise de Consiliul Judeţean Cluj, etc).

Potrivit DNA Cluj, infracţiunile au fost comise în perioada noiembrie 2005-august 2008, cu ocazia încheierii şi derulării antecontractelor de vânzare- cumpărare şi de construire a unor apartamente într-un bloc cu 10 - 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpaţii au susţinut în mod mincinos că urmează să fie edificat şi că procedura de autorizare este în curs, determinând persoanele interesate să încheie antecontracte sau acte de rezervare în mare parte prin agenţia imobiliară menţionată.

Construcţia nu a fost edificată şi, în consecinţă, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor şi plata serviciilor agenţiilor imobiliare au fost păgubite cu suma totală de 1.134.555,11 de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, ale agenţiei imobiliare şi ale părţii responsabile civilmente SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici