- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.02.2018, 13:24)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video PROCESUL lui Vlad şi Mircea Cosma | Procurorii cer 4 ani şi 8 luni pentru fostul deputat şi menţinerea pedepsei de 8 ani pentru tatăl său/ Vlad a anunţat că va fi tătic/ Când se va pronunţa sentinţa
La ultimul termen al apelului de la ÎCCJ al procesului lui Vlad şi Mircea Cosma, cel dintâi a spus, în ultimul cuvânt, că îşi menţine nevinovăţia şi că, în cazul în care magistraţii îl vor găsi vinovat, îi roagă să aibă în vedere faptul că va deveni tătic. După mai bine de şapte ore de audieri, magistraţii au anunţat că vor pronunţa sentinţa în 5 martie.
Urmărește
5170 afișări
„Îmi susţin în continuare nevinovăţia şi nu mă consider vinovat de trafic de influenţă. Toţi cei audiaţi, adică cei trei constructori, au precizat la apel, când au avut curaj şi cand au scăpat de constrângeri să răspundă la întrebări. Nu am vorbit cu ei, nu am cerut bani şi nu am promis că pot interveni la factorii de decizie în Consiliul Judeţean. Negulescu, în 2013, a luat hotărârea să ne paradească. În acest context au fost arestaţi mulţi oameni. (...) Constatăm că azi DNA nu a reuşit să prezinte în faţa instanţei probe. Din punctul meu de vedere, nu au reuşit să prezinte nicio proba reală şi credibilă care să susţină rechizitoriul. (...) Tot acest dosar a fost întemeiat şi construit pe nişte probe care ridică mari semne de întrebare. Ce e mai grav e că domnii de la Ploieşti îşi permit să trimită în faţa dumneavoastră astfel de dosare. Al nostru e primul din colectia de la Ploieşti, poate veţi prezida aceleaşi minunăţii. Susţin nevinovaţia şi vă rog să dispuneţi o achitare în ce mă priveşte. Dacă instanţa consideră că am încălcat legea, vă rog să luaţi în calcul că peste 6 săptămâni voi deveni tătic”, a spus Vlad Cosma în ultimul cuvânt în faţa instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
La ieşirea din sala de judecată, Vlad Cosma a refuzat să ofere alte detalii.
”Consider că am spus în sala de judecată tot ceea ce era nevoie să spun în vederea apărării mele şi, foarte important, că astăzi ultimul martor al acuzării a avut curaj să spună cu subiect şi predicat adevărul, faptul că nu ne-a dat bani, ceea ce noi am susţinut timp de patru ani” a spus fostul deputat.
Totodată, solicitat să spună dacă a avut vreo discuţie cu Răzvan Alexe, un martor care a dat în primă fază declaraţii împotriva familiei Cosma şi căruia Vlad Cosma i-ar fi spus în sala de judecată ”Te sparg”, potrivit mai multor persoane care au asistat la proces, fostul deputat a negat că l-ar fi ameninţat pe acesta.
La rândul său, Răzvan Alexe, inculpat şi el în această cauză, a declarat, de data aceasta, că nu i-a dat bani bani familiei Cosma, acuzând în schimb presiuni din partea procurorilor.
„Nu i-am dat familiei Cosma şi aş vrea să dau relatări privind cum am ajuns în situaţia asta. Fiind arestat în 2013, am fost chemat la Negulescu şi am fost arestat de DNA Ploieşti şi m-au băgat într-un birou. Am fost presat să fac declaraţii despre Cosma. Situaţia creată e una foarte grea care a fost pusă pe umerii mei şi nu vreau ca alţii să sufere pentru că eu am optat pe varianta simplificată. Imputaţiile penale mi le-am asumat. Au fost asumate şi nu vreau să mai fac comentarii", a spus Răzvan Alexe, în faţa instanţei.
Totodată, şi tatăl său, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a spus cu ochii în lacrimi că este inadmisibil să fie acuzat de fapte pe care nu le-a făcut şi că acceptă scuzele celor care au declarat astfel de lucruri despre el şi în sala de judecată.
„Pe 5 feb 2014, am semnat trei certificate de urbanism pentru autostrada Comarnic-Braşov şi am fost chemat de Ghiţă şi mi-a spus că dacă nu rup acele contracte, o să am de-a face cu DNA. Toate documentele de la Consiliul Judeţean au fost luate de DNA, lipsindu-ne de posibilitatea să găsim documente pentru a justifica ce se întâmplă. (...) Copilăria mea a fost marcată că nu am putut să răspund la o întrebare: «De ce nu pot să-l denunţ pe tatăl meu, care a fost ofiţer de comandă de vânători de munte». Tot timpul mi se spunea să îl denunţ că ar fi împuşcat membri ai Partidului Comunist. Nu am putut sa îl denunţ. Am participat la Revoluţie, am fost în Transnistria să ajut poporul român de acolo. Am făcut 175 de monumente în toată Europa. Nu pot să fiu acuzat de ceva ce nu am făcut. Mă gândesc cui foloseşte. Foloseşte unei găşti ce vrea să pună mâna pe judeţul Prahova, care este un judeţ foarte bogat. Am născut şi invidii. Dar să nu vină nimeni şi să îşi bată joc de familia mea nu se poate accepta. Accept scuzele oricui care m-a insultat inclusiv în sală.(...) Nu am făcut niciun abuz în serviciu”, a spus Mircea Cosma, în timp ce şi fiica sa, Andreea Cosma, plângea în sala de judecată.
Procurorii cer 4 ani şi 8 luni pentru fostul deputat şi menţinerea pedepsei de 8 ani pentru tatăl lui
La ultimul termen al procesului de luni de la instanţa supremă, în care Vlad Cosma şi tatăl său Mircea Cosma sunt acuzaţi de corupţie, DNA a cerut pentru cel dintâi admiterea apelului şi condamnarea la 4 ani şi 8 luni de închisoare, în vreme ce pentru cel din urmă menţinerea primei pedepse.
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a judecat luni ultimul termen al procesului în care fostul deputat Vlad Cosma şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv luare de mită şi abuz în serviciu.
În cadrul şedinţei, procurorii au cerut ca pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova să fie menţinută pedeapsa iniţială, cea de 8 ani de închisoare în vreme ce pentru fostul deputat Vlad Cosma a solicitat admiterea apelului acestuia şi dispunerea unei pedepse de 4 ani şi 8 luni de închisoare, instanţa de fond condamnându-l pe acesta la 5 ani.
„Din depoziţii, nu rezultă cum anume au fost constrânşi martorii şi nu au reuşit să explice conţinutul constrângerilor. Aceşti martori au arătat că procurorul Mircea Negulescu le-ar fi cerut să prezinte ceva efervescent despre Mircea Cosma, dar şi că ar fi vrut să scrie ce a vrut şi că le-ar fi dictat Negulescu. Aceste informaţii sunt contradictorii pentru că nu spun cu ce i-ar fi constrâns. (...) Necazul real al inculpaţilor nu este procurorul Mircea Negulescu, ci că partenerii lor de fărădelegi i-au denunţat. Alt necaz este că Răzvan Alexe şi-a recunoscut faptele şi a făcut suficiente precizări referitor la destinatarii banilor şi cum erau împărţiţi”, a spus procurorul DNA.
La ultimul termen a fost audiat şi Mircea Cosma, care a negat orice acuzaţie, aducând în acest sens lămuriri.
Totodată, instanţa a admis cererea lui Vlad Cosma de a depune la dosar un stick cu înregistrări audio pe care se află o discuţie între acesta şi anumiţi procurori.
Vlad Cosma: Nu mi-e teamă
Fostul deputat Vlad Cosma, prezent la termenul de luni de la Curtea Supremă pentru procesul în care el şi tatăl său sunt acuzaţi de fapte de corupţie, a declarat, înainte de a intra în sala de judecată, că nu îi este teamă de nimic şi că este convins că adevărul va ieşi la iveală.
„Am să răspund tuturor întrebărilor dumneavoastră după această zi. Momentan astăzi, în această clădire, nu doresc să răspund la nicio întrebare. Nu îmi este teamă de nimic, din acest considerent mă aflu aici. Adevărul va ieşi la iveală”, le-a spus jurnaliştilor fostul deputat Vlad Cosma la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Prezentă, de asemenea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), deputatul Andreea Cosma, sora acestuia, a spus că nu a venit la termenul procesului său de săptămâna trecută, întrucât va merge când va fi audiată, însă a ales să vină luni să-şi susţină fratele şi tatăl, pe Mircea Cosma.
„Eu nu m-am prezentat (la proces, n.r), că mă prezint la audieri. (...) Viaţa mea este foarte schimbată de patru ani, de când aceşti procurori - aţi văzut cine sunt - ne-au stricat viaţa nouă şi altor oameni. Iar eu, ca deputat, nu doar că îmi apăr familia, apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor din România. Pentru că sunt mulţi oameni care au fost acuzaţi şi abuzaţi pe nedrept. Nu mă plâng de nimic. (...) Mircea Negulescu mă curta. Cum puteam să răspund, aveam două variante: să mă duc la puşcărie sau să îi răspund lui Mircea Negulescu. (...) La sentinţa de azi nu îmi e teamă că am încredere şi în judecători şi în Dumnezeu, în primul rând”, a spus Andreea Cosma.
Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
"Condamnă pe inculpatul Cosma Vlad Alexandru la pedeapsa de 5 ani închisoare. (...) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Cosma Mircea în pedeapsa cea mai grea respectiv pedeapsa principală de 8 ani închisoare (..) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian în pedeapsa cea mai grea respectiv pedeapsa principală de 6 ani închisoare. (..) Dispune confiscarea de la inculpatul Alexe Răzvan a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Vlad Alexandru a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Mircea a sumei de 1.890.064,27 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de 130.000 lei. Dispune confiscarea de la fiecare din inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de câte 1.816.821,49 lei", se arată în decizia iniţială a instanţei supreme.
"În perioada 2012 - 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate", anunţau procurorii.
Cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013".
Citeşte şi: Caz revoltător la Iaşi: Bărbat cu deficienţe mintale, ţinut de familie într-un coteţ improvizat/ Autorităţile l-au dus într-un centru social
Citeşte şi: Un elev a intrat cu un pistolul într-un liceu din Arad. Poliţiştii şi jandarmii, în alertă
Citeşte şi: Primăria Capitalei va cumpăra cele 400 de noi autobuze cu 250.000 de euro bucata, plus TVA/ Firea: Staţiile de autobuz arată deplorabil şi trebuie modernizate
Citeşte şi: Prima întâlnire dintre Toader şi Iohannis după scandalul DNA: Ministul Justiţiei prezent, la Palatul Cotroceni, la primirea magistraţilor absolvenţi/ ANUNŢUL privind activitatea DNA, joi la ora 18.00
Citeşte şi: Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: Procedura legală a fost respectată în cazul lui Florian Coldea
Citeşte şi: O femeie a murit în urma unui incendiu violent la un atelier de tapiţerie auto, în Harghita
Citeşte şi: INFORMARE METEO de vânt puternic şi ninsori. Zonele vizate de avertizarea meteorologilor
Citeşte şi: Primăria Capitalei cere în propria administrare Mausoleul din Parcul Carol pentru reabilitare
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vlad Cosma a prezentat o nouă înregistrare în care ar apărea procurori de la DNA Ploieşti. Fostul deputat susţine că a fost învăţat ce să declare ca martor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe