Procesul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, amânat la cererea DNA

Procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este judecat pentru fapte de corupţie a fost amânat, marţi, la cererea procurorilor DNA, care au spus că au nevoie de timp pentru a studia documentele nou primite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
25 afișări

Procurorii DNA au cerut Tribunalului Arad timp pentru a studia documente privind ultima expertiză efectuată asupra casei primarului Gheorghe Falcă.

Procurorii au precizat că au primit răspunsurile la obiecţiile formulate la această expertiză, astfel că trebuie să studieze textul.

Totodată, procurorii au depus, marţi, câteva obiecţii şi privind expertiza asupra terenului fostei fabrici de zahăr din oraş, care urmează să fie analizate de judecător.

Instanţa a decis ca următorul termen de judecată să fie data de 1 martie.

Şi la termenul din luna ianuarie, instanţa Tribunalului Arad a decis să amâne şedinţa de judecată, după ce a fost informată că DNA Timişoara a cerut ICCJ strămutarea procesului în alt judeţ.

Cererea de strămutare a procesului va fi luată în disucţie de ICCJ în 24 februarie.

Anul trecut, instanţa arădeană a admis cererea apărătorilor lui Gheorghe Falcă de a se reface expertizele pentru terenul fostei fabrici, dar şi pentru casa edilului. Judecătorul a numit câte doi experţi pentru cele două imobile, doi fiind desemnaţi de instanţă şi ceilalţi doi la propunerea avocaţilor.

În decembrie 2010, procurorii DNA au anunţat că au obiecţii faţă de ultima expertiză asupra casei edilului. Procurorii ceruseră instanţei o copie a ultimului raport de expertiză, spunând că există neconcordanţe faţă de expertiza iniţială, realizată la cererea anchetatorilor. Procurorii au susţinut că au descoperit mai multe neconcordanţe, printre care faptul că în raportul de expertiză realizat recent scrie că imobilul în care locuieşte edilul are o vechime de 100 de ani, în timp ce în raportul iniţial se preciza vechimea de 50 de ani.

Referitor la valoarea casei lui Falcă, expertiza realizată la cererea avocaţilor edilului arată că aceasta era, în 2005, de aproximativ 99.000 de euro, în timp ce expertiza realizată la cerera anchetatorilor arată o valoare de 230.000 de euro.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Alături de Gheorghe Falcă au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiaşi firme, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuşi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Gheorghe Falcă ar fi primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 metri pătraţi în centrul Aradului, dându-le în schimb un apartament la bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi. Anchetatorii au stabilit că diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 de euro. După trei săptămâni, cei doi au vândut apartamentul dobândit cu suma de 80.000 de euro.

Ulterior, Falcă ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter şi Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 de metri pătraţi, situat în zona centrală a municipiului Arad şi pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad.

Potrivit DNA, în acest scop Gheorghe Falcă ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren şi s-ar fi numit preşedinte al comisiei, din care făcea parte şi Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.

După numai o zi de la încheierea tranzacţiei, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preţ de 2.936.304 de euro unei alte societăţi comerciale, rezultând o diferenţă în plus de 2.097.360 de euro faţă de suma plătită pentru acelaşi teren. Anchetatorii au stabilit că suma reprezintă prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad şi, totodată, avantaj patrimonial obţinut de reprezentanţii SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând celor patru inculpaţi.

Falcă a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Francisc Demeter şi Radu Vasil sunt judecaţi pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Procesul lui Gheorghe Falcă a fost suspendat prima oară în ianuarie 2008, la câteva luni de la începere, dosarul fiind trimis atunci Curţii Constituţionale pentru soluţionarea unor excepţii de neconstituţionalitate referitoare la chestiuni procedurale invocate de avocatul lui Falcă. Judecătorii Curţii Constituţionale au respins excepţiile.

În noiembrie 2008, Tribunalul Arad a admis alte două excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărarea lui Falcă, astfel că procesul a fost suspendat din nou. Excepţiile au fost soluţionate la Curtea Constituţională, unde au fost respinse, iar cazul s-a întors la Arad, unde procesul a fost reluat după aproape un an, respectiv în 29 septembrie 2009.

La înfăţişarea din 10 noiembrie 2009, Tribunalul Arad a respins cererea apărătorilor lui Gheorghe Falcă de refacere a urmăririi penale. Judecătorul a anunţat că a respins toate reclamaţiile avocatului Gheorghe Mateuţ cu privire la urmărirea penală, după ce apărătorul a invocat nulitatea absolută a urmăririi penale, afirmând că au avut loc încălcări ale procedurilor.

În 15 decembrie 2009, Tribunalul Arad a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată de apărătorul inculpatului Francisc Demeter, judecat în aceeaşi cauză. Excepţia se referea la OUG 134/2005, privind funcţionarea, organizarea şi competenţele Parchetului Naţional Anticorupţie, devenit ulterior Direcţia Naţională Anticorupţie. Judecătorul a spus că această excepţie nu are nicio legătură cu această cauză şi a fixat un nou termen pentru începerea judecătorii dosarului de fond, respectiv 20 ianuarie 2010.

Între timp, avocaţii lui Demeter au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, care a confirmat, însă, decizia instanţei arădene.

Tribunalul Arad a decis, în 20 ianuarie 2010, o nouă amânare a procesului, pentru că judecătorul a constatat că dosarul cauzei nu a ajuns la Arad de la Curtea de Apel Timişoara, unde s-a judecat recursul la decizia Tribunalului Arad de a respinge noile excepţii de neconstituţionalitate invocate în caz.

Judecarea pe fond a procesului a început în 3 februarie 2010, după numeroase amânări care au avut loc în ultimii doi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici