Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România, reluat în 2009

Dosarul, în care armatorul vasului Iman T, Mustafa Tartoussi, judecat pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să fugă din România, a fost trimis înapoi Curţii de Apel Bucureşti, după ce, marţi, judecătorii constituţionali au respins sesizarea acuzatului privind eventuale neconstituţionalităţi legislative.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România, reluat în 2009

Procesul privind fuga lui Omar Hayssam din România, reluat în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea Constituţională a respins, marţi, excepţia de neconstituţionalitate referitoare la procedura de interceptare a a convorbirilor, astfel că, după ce va fi redactată motivarea deciziei judecătorilor constituţionali şi va fi publicată în Monitorul Oficial, dosarul va fi trimis Curţii de Apel pentru continuarea judecării procesului lui Tartoussi.

Curtea de Apel Bucureşti respinsese, în 24 aprilie, cererile avocaţilor celor patru persoane cercetate în dosarul privind fuga lui Omar Hayssam din România de a sesiza Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate care viza articolul 33 litera c din Legea 535 / 2004 privind combaterea terorismului şi a mai multor articole din Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, dar şi articolele 91 indice 2-3 din Cpp.

Inculpaţii din dosarul privind fuga lui Hayssam au contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţiile invocate. În 21 mai, instanţa supremă a admis să trimită dosarul la Curtea Constituţională, astfel că procesul a fost suspendat.

Reluarea procesului ar putea dura două-trei luni, potrivit practicii.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de al doilea caz".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului. Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte şi:

Hayssam a decis răpirea jurnaliştilor

Hayssam: Am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici