Procuror: Cei 50.000 de euro depuşi pentru cauţiunea lui Dinel Staicu nu sunt munciţi de el

Cauţiunea de 50.000 de euro depusă pentru eliberarea lui Dinel Staicu nu oferă garanţii că acesta se va supune obligaţiilor impuse de instanţă, deoarece banii nu sunt "munciţi de el", fiind depuşi de Asociaţia Creştin Ortodoxă, a declarat procurorul, luni, la recursul de la Tribunalul Bucureşti.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Procuror: Cei 50.000 de euro depuşi pentru cauţiunea lui Dinel Staicu nu sunt munciţi de el

Dinel Staicu (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Instanţa Tribunalului Bucureşti a luat, luni, în discuţie recursul procurorilor la decizia Judecătoriei Sectorului 2 de eliberare pe cauţiune a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, în dosarul în care este judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş.

Procurorul a cerut judecătorilor menţinerea în arest a lui Dinel Nuţu, arătând că suma de 50.000 de euro depusă drept cauţiune pentru eliberarea acestuia nu oferă garanţii că se va supune obligaţiilor impuse de instanţă în cazul eliberării lui. Mai mult, el a subliniat că cei 50.000 de euro au fost depuşi pentru Dinel Staicu de către Asociaţia Creştin Ortodoxă.

"Nefiind vorba de o sumă muncită personal de către inculpat, acesta ar putea renunţa cu uşurinţă la ea şi şi-ar putea încălca uşor obligaţiile. Hotărârea instanţei (Judecătoriei Sectorului 2 de eliberare pe cauţiune, n.r.) este nelegală şi netemeinică", a spus procurorul.

Alte argumente aduse de procuror pentru menţinerea stării de arest preventiv al lui Dinel Staicu au fost legate de faptul că acesta a fugit la scurt timp de la începerea cercetării judecătoreşti, şi-a schimbat numele de familie din Staicu în Nuţu, lucruri care denotă "hotărâre şi perseverenţă" de a nu participa la proces.

În replică, avocatul lui Dinel Staicu a declarat în faţa instanţei că, potrivit noului Cod de procedură penală, plata cauţiunii poate fi făcută de orice persoană.

"Este nefondat să susţii că această cauţiune nu poate fi depusă decât de inculpat. Păi dacă este arestat, poate el să meargă la bancă sau acasă să ia suma de bani pentru a depune cauţiunea? Evident că nu", a declarat avocatul lui Dinel Staicu.

Acesta a spus că cele afirmate de procuror în legătură cu faptul că Dinel Staicu a arătat "hotărâre şi perseverenţă" de a se sustrage judecăţii sunt "susţineri nefondate" şi că cei aproximativ 50.000 de euro reprezintă o sumă mare, suficientă în a garanta că acesta se va supune obligaţiilor stabilite de către instanţă.

Instanţa urmează să decidă dacă Dinel Nuţu va fi eliberat din arest pe cauţiune sau dacă el va fi judecat în continuare în arest.

Judecătoria Sectorului 2 a decis, în 10 mai, eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, în dosarul în care este judecat pentru prejudicierea Transgaz Mediaş, instanţa admiţând cererea acestuia de punere în libertate pe cauţiune. Judecătorii au stabilit ca Dinel Nuţu să plătească o cauţiune de 50.000 de euro.

Dinel Nuţu este judecat, alături de alte persoane, în dosarul în care este acuzat de "asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni", în cazul prejudicierii Transgaz Mediaş.

În 22 februarie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare primită de Dinel Nuţu, fost Staicu, într-un alt dosar, privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), în care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

Completul Curţii de Apel Bucureşti care a anulat sentinţa lui Dinel Staicu şi-a motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu acelaşi obiect la Inspectoratul Poliţiei Române-Bucureşti şi Inspcetoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Dolj.

Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Dinel Nuţu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici