- Home
- Social
- ALBA IULIA, (29.01.2014, 17:36)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procuror: S-au clarificat multe aspecte privind circumstanţele în care s-a produs accidentul aviatic din Apuseni
Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, spune că anchetatorii au clarificat multe aspecte privind circumstanţele în care s-a produs accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi privind modul de acţiune, dar a refuzat să comenteze "ipotezele".
Urmărește
964 afișări
Procuror: S-au clarificat multe aspecte privind circumstanţele în care s-a produs accidentul aviatic (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)
"S-au clarificat multe aspecte privind circumstanţele în care s-a produs accidentul şi privind modul de acţiune. Ele nu pot fi comentate, pentru că ele apar acum sub forma unei ipoteze şi, în final, o ipoteză sau alta va fi confirmată de ansamblul probaţiunii în cauză. (…) Eu vă propun să nu comentăm, pentru că ancheta este una foarte serioasă şi am observat că opinia publică este foarte sensibilă la această anchetă şi nu am vrea să avansăm aspecte care nu s-ar confirma în final", a declarat Augustin Lazăr, miercuri, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a adăugat că examinarea tehnică în acest accident aviatic estre realizată de investigatorii CIAS, iar aparatele GPS şi staţia avionului vor fi predate pentru examinare unor laboratoare specializate.
"Examinarea tehnică în acest moment este realizată de investigatorii CIAS, care sunt competenţi şi care sunt primii care trebuie să realizeze un raport. Acele aparate, GPS şi staţia ELT, vor fi predate spre examinare unor laboratoare specializate care se ocupă cu astfel de examinări. Vom vedea dacă din ţară sau din străinătate", a spus Lazăr.
Augustin Lazăr a explicat că ancheta în acest caz are două obiective, respectiv stabilirea cauzelor accidentului şi a vedea care sunt persoanele care au intervenit şi a verifica dacă au avut sau nu o "conduită culpabilă".
"Obiectivele anchetei sunt două. Astfel, cum am mai precizat, pentru a vedea care sunt cauzele accidentului şi apoi pentru a vedea care sunt persoanele care au intervenit şi pentru a le verifica dacă au avut sau nu o conduită culpabilă. Fiecare dintre instituţiile care au avut un contact cu această misiune de zbor, de la Bucureşti spre Oradea, vom verifica atât conduita personalului aviatic al instituţiei respective, cât şi documentele care s-au depus pentru realizarea zborului", a explicat procurorul.
El a afirmat, totodată, că procurorii din Alba ar putea să îşi decline competenţa către cei din Bucureşti în acest caz dacă se va dovedi că există persoane care au legătură cu această cauză şi care nu pot fi cercetate de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia sau majoritatea actelor vor fi făcute în Bucureşti.
"Noi ne-am putea declina competenţa dacă va fi nevoie, vom vedea. Ne vom face o evaluarea a situaţiei şi în măsura în care se va dovedi că persoane care nu pot fi cercetate de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia apar în acest dosar şi majoritatea, ponderea actelor de făcut va fi la Bucureşti, într-o astfel de situaţie ancheta ar putea continua la Bucureşti", a mai spus Lazăr.
Întrebat dacă această situaţie ar putea apărea în cazul cercetării unor miniştri, el a răspuns că nu doreşte să facă referire la persoane anume, "pentru că nu este cazul".
"Aici, noi vom efectua toate audierile care sunt de făcut pentru a clarifica situaţia din punctul de vedere al conduitelor instituţiilor care au acţionat aici şi cu privire la actele care trebuie depuse la dosar, cu privire la situaţia mijloacelor materiale de probe la locul accidentului. (…) S-au redactat procesele verbale de cercetare la faţa locului, s-au depus planşele fotografice, s-au depus CD-uri, DVD-uri cu înregistrările video efectuate la locul accidentului şi aşa mai departe", a adăugat Lazăr.
Augustin Lazăr a mai spus că toate persoanele care au fost la locul accidentului vor fi audiate.
Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.
În urma accidentului şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.
Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules".
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Procuror: Medicii răniţi în accidentul aviatic nu au pretenţii civile, au fost audiaţi ca martori
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe