- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorii au dispus deshumarea lui Dumitru Tinu
Prim procurorul Parchetului Tribunalului Prahova, Liviu Tudose, a dispus deshumarea trupului lui Dumitru Tinu, măsura fiind luată în cadrul anchetei privind împrejurările în care jurnalistul a murit într-un accident rutier în ianuarie 2003.
Procurorii au dispus deshumarea lui Dumitru Tinu
Măsura a fost dispusă de prim-procurorul Parchetului Tribunalului Prahova, Liviu Tudose, care a admis astfel, cererea lui Andrei Iucinu.
În august 2006, Andrei Iucinu a făcut o primă solicitare în acest sens procurorului de caz, Aurelian Mihăilă, fiind nemulţumit că, deşi s-au dispus o expertiză criminalistică şi medico-legală, nu s-a dispus şi deshumarea.
Cererea sa s-a bazat şi pe constatările medicului legist oficial care trebuia să reanalizeze primul raport de necropsie şi care a stabilit că informaţiile existente sunt insuficiente pentru pronunţarea unei soluţii clare. În 24 august, cererea lui Andrei Iucinu a fost respinsă, ca neîntemeiată.
Fiul lui Tinu a făcut plângere faţă de ordonanţa de respingere a solicitării sale de deshumare a trupului tatălui său, la procurorul ierarhic superior, prim procurorul Liviu Tudose.
Liviu Tudose a admis plângerea şi a dispus deshumarea. Andrei Iucinu a declarat că admiterea cererii sale "este o dovadă a faptului că procurorii au suspiciuni mari că este vorba despre o crimă".
Iucinu a adăugat că nu cunoaşte motivarea ordonanţei de dispunere a deshumării că a fost anunţat telefonic de luarea acestei măsuri şi de faptul că va primi motivarea prin poştă.
În noiembrie 2006, dosarul de cercetare penală privind împrejurările morţii directorului cotidianului Adevărul, Dumitru Tinu, a fost redeschis, ca urmare a solicitării lui Andrei Iucinu, a mamei sale, precum şi a sorei şi nepotului jurnalistului, care au semnalat o serie de aspecte neclarificate de ancheta iniţială.
Decizia de infirmare a soluţiei de neîncepere a urmăririi penale în cauza privind moartea lui Tinu - propusă de Poliţie şi confirmată de procurori în 12 martie 2003 - a fost luată de prim-procurorul Liviu Tudose, de la Parchetul Tribunalului Prahova, care a dispus completarea cercetărilor.
Elena Pârvan şi Virgil Tinu, sora şi nepotul lui Dumitru Tinu, împreună cu Andrei Iucinu şi mama acestuia, Emilia au trimis Parchetului o petiţie, în 20 septembrie 2006, document în care au relevat o serie de aspecte care, în optinia lor, constituie deficienţe ale cercetării cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs decesul. Aceste lacune privesc autoturismul şi dinamica accidentului, aspecte privind latura medico-legală a cauzei şi împrejurări care nu au fost lămurite în timpul investigaţiilor.
Procurorii au constatat că există, într-adevăr, o serie de aspecte care nu au fost lămurite pe deplin şi care pot ridica în continuare semne de întrebare atât în concepţia petiţionarilor, cât şi în rândul opiniei publice.
Potrivit ordonanţei emise de prim-procurorul Liviu Tudose, există dubii cu privire la dinamica accidentului, existând o disproporţie între presupusa viteză din momentele imediat anterioare accidentului, avariile suferite şi decesul victimei. În această situaţie, reprezentanţii firmei Volvo şi a celor de la Forum Auto nu au exclus "alte posibile cauze ce nu ţin de aspectul tehnic în producerea accidentului".
Ca urmare a neconcordanţelor constatate de autorii petiţiei, prim-procurorul a apreciat că este necesară o expertiză tehnică auto la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti. Printre neconcordanţele contestate se număra şi cea privind proiectarea victimei din maşină, precum şi faptul că autoturismul l-ar fi prins pe jurnalist sub el, fapt contrazis la necropsie. Magistratul a considerat că se impune efectuarea unui supliment de expertiză medico-legală, care să includă şi un răspuns privind timpul care a trecut de la producera leziunilor cu caracter vital şi momentul decesului. Potrivit magistratului, se impune, totodată, lămurirea mai multor aspecte care vizează orele anterioare producerii decesului, urmând să fie făcute investigaţii cu privire la persoanele în compania cărora Dumitru Tinu şi-a petrecut Revelionul.
Totodată, se cerea explicată inexistenţa asupra victimei sau în maşină a unor bunuri de strictă utilitate cum ar fi telefonul mobil, cartea de identitate, cheile, etc.
În 27 iulie, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au dat câştig de cauză lui Andrei Iucinu, în procesul de stabilire a paternităţii faţă de Dumitru Tinu, arătând că respectă principiul dreptului copilului la identitate şi că moştenitorii fostului director al ziarului Adevărul nu au adus probe suficiente.
Dumitru Tinu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Adevărul şi, în acelaşi timp, director şi proprietar al ziarului, a murit în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2003, în urma unui accident rutier. El devenise, cu câteva luni în urmă, acţionar majoritar al societăţii Adevărul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO