Procurorii au închis dosarul lui Marko Bela cu privire la drepturile de autor
Procurorii au închis dosarul privind sumele obţinute de senatorul UDMR Marko Bela din drepturi de autor, Direcţia Naţională Anticorupţie declanşând în anul 2006 verificări în legătură cu încasarea de către politician a 90.000 de lei şi 16.000 de forinţi.
Procurorii au închis dosarul lui Marko Bela cu privire la drepturile de autor
"La data de 10 aprilie 2008, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în conformitate cu prevederile art. 228 alin. 6 şi art. 10 lit. d Cod procedură penală, deoarece, analizând actele premergătoare efectuate, s-a stabilit că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie", a comunicat, luni, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al DNA, răspunzând unei întrebări privind stadiul dosarului lui Marko Bela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Totodată, DNA afirmă că procurorii au dispus şi declinarea cauzei în favoarea unei alte unităţi de parchet pentru infracţiuni care nu sunt în competenţa DNA.
La rândul său, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a comunicat, luni, pentru MEDIAFAX, că dosarul lui Marko Bela a fost închis, întrucât faptele nu erau de natură penală.
În noiembrie 2006, preşedintele UDMR, Marko Bela, declara că a aflat "de la alţii" că Direcţia Naţională Anticorupţie face verificări privind sumele obţinute de el din drepturi de autor, el explicând că a încasat banii respectivi în baza unui contract cu Editura Bookart din Miercurea Ciuc.
Liderul UDMR aprecia drept "incalificabil" faptul că nu a fost întrebat el de către DNA în legătură cu aceste probleme.
Procurorii anticorupţie au făcut verificări cu privire la preşedintele UDMR, Marko Bela, investigaţiile vizând şi sumele încasate din drepturile de autor pentru volume de poezii. Conform declaraţiei de avere publicată la acel moment pe site-ul Guvernului, Marko Bela a încasat, în 2005, 90.000 RON şi 16.000 de forinţi din drepturi de autor.
"V-aş recomanda ca politicianul să nu fie lovit prin calitatea lui se scriitor şi invers. Sunt două calităţi distincte, importante amândouă", le-a spus ziariştilor Marko Bela. El arăta că sumele încasate reprezintă bani din drepturi de autor pentru cărţile pe care urmează să le scrie şi să fie publicate de Editura Bookart din Miercurea Ciuc, editură care, potrivit liderului UDMR, nu are contracte cu statul .
Directorul Editurii Bookart din Miercurea Ciuc, Hajdu Aron, susţinea că editura sa a semnat contractul cu Marko Bela în septembrie 2005. Potrivit contractului, editura din Harghita are dreptul de editare pe cinci ani a cărţilor de poezii ale liderului UDMR şi a distribuirii titlurilor scoase pe alţi 5 ani.
Întrebat dacă nu consideră că suma de 90.000 de lei oferită lui Marko Bela pentru drepturi de autor este prea mare, Hajdu a spus că nu i se pare, dar este vorba despre o problemă internă de afaceri a editurii.
Întrebat de ce a ales liderul UDMR editura din Harghita, Hajdu afirma că a avut cea mai bună ofertă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO