Procurorii cer 4 ani și 8 luni pentru Vlad Cosma și menținerea pedepsei de 8 ani pentru tatăl său
La ultimul termen al procesului de luni de la instanța supremă, în care Vlad Cosma și tatăl său Mircea Cosma sunt acuzați de corupție, DNA a cerut pentru cel dintâi admiterea apelului și condamnarea la 4 ani și 8 luni de închisoare, în vreme ce pentru cel din urmă menținerea primei pedepse.
La Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat luni ultimul termen al procesului în care fostul deputat Vlad Cosma și fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, sunt acuzați de trafic de influență, respectiv luare de mită și abuz în serviciu.
În cadrul ședinței, procurorii au cerut ca pentru fostul președinte al Consiliului Județean Prahova să fie menținută pedeapsa inițială, cea de 8 ani de închisoare în vreme ce pentru fostul deputat Vlad Cosma a solicitat admiterea apelului acestuia și dispunerea unei pedepse de 4 ani și 8 luni de închisoare, instanța de fond condamnându-l pe acesta la 5 ani.
„Din depoziții, nu rezultă cum anume au fost constrânși martorii și nu au reușit să explice conținutul constrângerilor. Acești martori au arătat că procurorul Mircea Negulescu le-ar fi cerut să prezinte ceva efervescent despre Mircea Cosma, dar și că ar fi vrut să scrie ce a vrut și că le-ar fi dictat Negulescu. Aceste informații sunt contradictorii pentru că nu spun cu ce i-ar fi constrâns. (...) Necazul real al inculpaților nu este procurorul Mircea Negulescu, ci că partenerii lor de fărădelegi i-au denunțat. Alt necaz este că Răzvan Alexe și-a recunoscut faptele și a făcut suficiente precizări referitor la destinatarii banilor și cum erau împărțiți”, a spus procurorul DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
La ultimul termen a fost audiat și Mircea Cosma, care a negat orice acuzație, aducând în acest sens lămuriri.
Totodată, instanța a admis cererea lui Vlad Cosma de a depune la dosar un stick cu înregistrări audio pe care se află o discuție între acesta și anumiți procurori.
Vlad și Mircea Cosma au fost trimiși în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
"Condamnă pe inculpatul Cosma Vlad Alexandru la pedeapsa de 5 ani închisoare. (...) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Cosma Mircea în pedeapsa cea mai grea respectiv pedeapsa principală de 8 ani închisoare (..) Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian în pedeapsa cea mai grea respectiv pedeapsa principală de 6 ani închisoare. (..) Dispune confiscarea de la inculpatul Alexe Răzvan a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Vlad Alexandru a sumei de 1.260.042,85 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Cosma Mircea a sumei de 1.890.064,27 lei. Dispune confiscarea de la inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de 130.000 lei. Dispune confiscarea de la fiecare din inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian a sumei de câte 1.816.821,49 lei", se arată în decizia inițială a instanţei supreme.
"În perioada 2012 - 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate", anunţau procurorii.
Cele trei lucrări se referă la obiectivele următoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO