Procurorii DIICOT cer instanţei arestarea a 13 membri ai grupării de înşelăciuni imobiliare

Procurorii DIICOT cer instanţei arestarea preventivă a 13 membri ai grupării de înşelăciuni imobiliare din Capitală, fiind acuzaţi că prin vânzarea fictivă a unor imobile şi prin obţinerea unor credite bancare cu acte false au produs un prejudiciu de peste două milioane de euro.

Urmărește
157 afișări

Membrii grupării, care acţionau în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Argeş, sunt acuzaţi de înşelăciuni, fals şi uz de fals, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Potrivit procurorilor, membrii grupării identificau terenuri din Capitală în curs de conservare saui fără proprietar şi întocmeau în fals titluri de proprietate. Ulterior, aceştia fie vindeau fără drept terenurile, prin folosirea unor acte de proprietate şi de identitate false, fie instituiau garanţii imobiliare asupra acestora.

"Se mai reţine că inculpaţii au încheiat mai multe contracte de credit, prin folosirea de acte de identitate false şi acte de garanţie false şi au obţinut astfel sume considerabile de la diferite instituţii bancare din România", a precizat DIICOT.

Prejudiciul produs de membrii grupării prin acest mod de operare a fost estimat la peste două milioane de euro.

Procurorii DIICOT au solicitat instanţei arestarea preventivă a 13 inculpaţi, din care cinci în lipsă, întrucât aceştia se sustrag urmăririi penale.

Poliţiştii de la crimă organizată din Bucureşti, Constanţa şi Piteşti, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), coordonaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, au organizat, luni, o acţiune pentru prinderea unor persoane suspectate de înşelăciuni imobiliare.

Cei 13 sunt vizaţi în dosarul în care, în septembrie 2010, au mai fost arestaţi şi alţi membri ai grupării.

În perioada 2008-2009, membrii grupării, conduşi de Constantin Dârjan, Andrei Dârjan şi Marin Dârjan, toţi din Bucureşti, au constituit un grup infracţional organizat, pentru a obţine în mod ilegal sume mari de bani prin înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea, au spus reprezentanţi ai Poliţiei Române.

Membrii grupării vindeau, în mod fictiv, terenuri din Bucureşti, folosind acte de proprietate şi de identitate false, pentru ca persoane ce vroiau să cumpere să creadă că ei sunt proprietarii. În acest fel au reuşit să obţină de la victime sume între 50.000 şi 300.000 de euro.

Membrii grupării erau, majoritatea, rude, reţeaua având "o structură de tip mafiot". Fiecare membru coordona câte un aspect al activităţii infracţionale şi recruta noi membri, executând sarcini specifice. Gruparea beneficia şi de sprijinul unor funcţionari bancari, precum şi a unor funcţionari publici, mai arată Poliţia Română.

Procurorii DIICOT - Structura Bucureşti au cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în septembrie 2010, arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Marin Dârjan, considerat liderul reţelei infracţionale, Constantin Dârjan, zis Costel a lui Boja, Andrei Dârjan, Cristian Victor Stan, zis Liviu, Magdalena Bincaru, Mihai Drăghici, Stela Neagu, Ion Cervaniuc, Tudora Drăghici, zisă Dorina, Andreea Mădălina Şerban, Valentina Evani, Ioana Florea, Nicolae Eugen Dănilă, zis Nea Grigore, Adriana Elvira Ştefănescu şi Viorel Ion Dumitru, acuzaţi că ar fi înşelat mai multe persoane cu terenuri şi locuinţe.

Instanţa a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă doar pentru 12 din cele 15 persoane, alte trei primind interdicţie de a părăsi Bucureştiul pe perioada cercetărilor.

Cinci din cei 12 membri ai grupării care au fost arestaţi în septembrie 2010 mai sunt în prezent în arest.

Totodată, procurorii au luat atunci în cazul altor membri ai grupării măsura interdicţiei de a părăsi Capitala pe perioada cercetărilor, printre aceştia fiind şi avocaţii Sever Teodorescu şi Alecu Sichitiu, precum şi directorul de la o unitate bancară.

Avocatul Sever Teodorescu, care i-a apărat în mai multe rânduri pe membrii clanului "Gemenii", a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2009, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru a interveni pe lângă judecători într-un dosar penal, el fiind prins în flagrant delict în timp ce primea 5.000 de euro.

Alecu Sichitiu l-a apărat pe Cătălin Mavriche, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea lui Mihai Pârvu, zis Caiac, un cunoscut interlop craiovean. În 2008 acesta şi-a depus candidatura pentru funcţia de decan al Baroului Bucureşti, însă i-a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici