Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 47 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 47 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat.

Urmărește
160 afișări

Potrivit DNA, 30 dintre inculpaţi, toţi agenţi de poliţie de frontieră, au fost trimişi în judecată în stare de arest.

Cei 30 de agenţi de poliţie de frontieră sunt: Ionuţ Taragan, Claudiu Cătălin Alistar, Decebal Bejan, Traian Tătaru, Alexandru-Lucian Luca, Vlad Polojan, Maria Albuşan, Ciprian Popovici, Traian Mazdrag, Florin Onilă, Sebastian Ciobanu, Gelu Marcu, Radu Gîrţu, Vlad Asimine, Lucian Dieac, Cătălin C. Popa, Raimond Bîrlad, Octavian Mardare, Ioan Balahura, Iordan Bălţanu, Vlad Grigorescu, Andrei Nechita, Dănuţ Cornea, George Ionescu, Marius Frenţescu, Corneliu Florea, Cătălin N. Popa, Marius Pascal, Cătălin Cherciu, Ciprian Racoviţă.

Ceilalţi 17 poliţişti de frontieră au fost trimişi în judecată în libertate, aceştia fiind: şeful Vămii Albiţa, Daniel Corban, Alin Niţă, inspector de poliţie (şef de tură) şi agenţii de poliţie George Lădaru, Rareş Forţu, Laura Popa, Ionel Măciucă, Petruţ Porumboiu, Andrei Asimine, Adriana Nechita, Corneliu Panainte, Romică Petcu, Marius Gavriliţă, Ciprian Paveliuc, Gheorghe Carp, Constantin Tănasă, Mihai Surdu şi Veronica Şorea.

Conform rechizitoriului DNA, în perioada noiembrie 2010- ianuarie 2011 cei 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 de lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.

Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, cât şi pentru a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.

Dna arată că, în scopul obţinerii unor foloase materiale ilicite, toţi inculpaţii au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite conform unei "metodologii", iar beneficiul activităţii infracţionale era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere.

Structura grupului infracţional organizat şi modul de operare utilizat le-au permis inculpaţilor să exercite acte de corupţie cu frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Astfel, de regulă, "tariful" era cunoscut de către cei care ofereau mită: 5 – 10 lei pentru situaţiile obişnuite (simpla aplicare a ştampilei) şi aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care "tariful" creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari). Prin această modalitate, pe fiecare tură un inculpat "colecta" în medie între 400 şi 2.000 de lei.

Pentru confiscareasumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale poliţiştilor de frontieră.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi, primul termen al procesului fiind programat pentru 3 mai, a declarat, vineri, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu Cheptine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici