Asociaţia Procurorilor din România (APR) constată că iniţiativa Guvernului de a impozita 90% din veniturile salariale ce depăşesc 8.000 de lei, numai din rândurile personalului bugetar, este indreptată împotriva justiţiei, acuzând că "faptele de haiducie" pe care le face Guvernul subminează instituţiile statului de drept, se arată în comunicatul APR.
"Ca o consecinţă a faptului că au interdicţia de a desfăşura orice altă activitate publică sau privată, în toate statele lumii, magistraţii au salarii mai mari decât alte altor categorii de personal. După ce Guvernul a recunoscut drepturile salariale restante obţinute ca urmare a acţiunilor în justiţie introduse de magistraţi şi s-a angajat să le plătească începând cu 1 martie 2009, acum a găsit o modalitate de a lua înapoi sumele pe care încă nu le-a plătit", arată reprezentanţii APR în documentul citat.
Reprezentanţii APR mai arată că "aceste «fapte de haiducie» pe care Guvernul înţelege să le implementeze, subminează instituţiile statului de drept, instaurează lipsa de motivaţie şi derută în justiţie, întristează şi îngrijorează pe magistraţii care şi-au dedicat o viaţă slujirii şi aflării adevărului".
Guvernul analizează posibilitatea de a percepe de la angajaţii la stat o "contribuţie de solidaritate" de 90%, aplicată la diferenţa de venit care depăşeşte nivelul salariului preşedintelui României, fiind de peste 8.000 lei, din sumele astfel obţinute urmând să fie sprijinite din punct de vedere salarial persoanele cu venituri reduse, a anunţat premierul Emil Boc.