Procurorii vor să ceară aviz de începere a urmăririi penale pentru Stănculescu, în cazul Mineriadei

Procurorii Parchetului instanţei supreme vor să ceară aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu, întrucât acesta era ministru la data faptelor cercetate în dosarul Mineriadei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
750 afișări
Imaginea articolului Procurorii vor să ceară aviz de începere a urmăririi penale pentru Stănculescu, în cazul Mineriadei

Procurorii vor să ceară aviz de începere a urmăririi penale pentru Stănculescu, în cazul Mineriadei (Imagine: Razvan Lupica / Mediafax Foto)

Oficiali ai Parchetului instanţei supreme au declarat că în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu procurorii Secţiei Parchetelor Militare i-au adus la cunoştinţă, miercuri, că s-a redeschis urmărirea penală în dosarul Mineriadei, iar în cazul său se va declanşa procedura specială.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul lui Victor Athanasie Stănculesc procurorii urmează să facă un referat prin care să solicite avizul pentru începerea urmăririi penale, întrucât acesta era, în iunie 1990, ministru al Apărării.

Potrivit prevederilor legale, membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcţiei. Au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi şeful statului.

În exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, preşedintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei, adresează ministrului Justiţiei o cerere în acest scop.

Preşedintele este sesizat pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului de către primul ministru, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu s-a prezentat, miercuri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), el spunând, la intrarea în sediu, că a fost citat în calitate de supect în dosarul Mineriadei.

Athanasie Stănculescu a stat la Parchetul instanţei supreme mai puţin de 15 minute, iar la ieşire a spus că procurorii nu i-au adus la cunoştinţă că este cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei, ci doar că s-a redeschis urmărirea penală în cauză, reafirmând că în 13 iunie 1990 el era plecat din ţară.

"Mi s-a adus la cunoştinţă că s-a deschis din nou urmărirea penală. Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii, ci doar că s-a redeschis dosarul", a spus Victor Athanasie Stănculescu, la plecarea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Stănculescu a spus că atunci a comunicat că, în programul lui de ministru al Apărării, în 13 iunie 1990 va fi la Berlin.

El a fost întrebat de jurnalişti dacă ştie cine a chemat minerii, cine a tras în protestatari şi ce implicare a avut în 13-15 iunie 1990, la toate întrebările el spunând: "Nu cunosc. Nu am intervenit în niciun fel".

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, se poate face dreptate după 25 de ani, Victor Athanasie Stănculescu a răspuns: "Trăim în România. Se poate orice".

La rândul său, avocatul lui Stănculescu a spus că pe numele clientului său nu s-a început urmărirea penală, ci doar i s-a comunicat că ancheta a fost redeschisă. "Procurorii ne-au spus, şi au semnat un proces-verbal, că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale".

Acesta a adăugat că în ziua de 13 iunie 1990, "când au fost morţii", Victor Athanasie Stănculescu nu era în ţară.

Avocatul a explicat că, dacă Victor Athanasie Stănculescu a dat ordine prin telefon, este nevoie ca procurorii să dovedească acest lucru. "Nu avea cum să dea ordin din consfătuirea miniştrilor Apărării", a adăugat avocatul.

Tot miercuri au fost la PICCJ fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu, ambii fiind citaţi în dosarul Mineriadei.

Ion Iliescu a plecat de la PICCJ după aproximativ o oră şi nu a dorit să facă nicio declaraţie.

Virgil Măgureanu a spus, la ieşirea de la PICCJ, unde a stat aproape două ore, că este bine că s-au reluat cercetările în dosarul Mineriadei şi că va da declaraţii despre cele întâmplate, "cu răspunderea fiecăruia".

"Este benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declaraţie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta, pot să fac. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat, cu răspunderile fiecăruia, după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanţa şi nici factorii care sunt obligaţi să reconstituie faptele", a declarat Măgureanu.

Întrebat dacă este acuzat tot de infracţiuni contra umanităţii, la fel ca şi Ion Iliescu, Măgureanu a spus: "Asta este o întrebare de-a dreptul neroadă".

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul Mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici