- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procurorul Angela Ciurea, fost adjunct la DIICOT, exclus din magistratură
Procurorul Angela Ciurea, fost adjunct al şefului DIICOT, a fost exclus din magistratură, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) admiţând acţiunea disciplinară declanşată împotriva acestuia, după ce s-a întâlnit cu un inculpat fără să-şi anunţe şefii.
Procurorul Angela Ciurea, fost adjunct la DIICOT, exclus din magistratură (Imagine: Mediafax Foto/Andrei Pungovschi)
Angela Ciurea s-a întâlnit, la începutul lunii decembrie 2008, la Nisa, cu Stamen Stanchev, judecat într-un dosar pentru acte de spionaj, în legătură cu privatizarea unor importante societăţi româneşti.
Procurorul Ciurea, care deţinea funcţia de adjunct al şefului DIICOT, nu a anunţat conducerea instituţiei în legătură cu întâlnirea pe care urma s-o aibă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.
Ulterior, când i-a fost retras lui Ciurea certificatul ORNIS (Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete), conducerea Parchetului instanţei supreme a aflat despre întâlnirea dintre magistrat şi Stanchev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
Angela Ciurea era şi procurorul de şedinţă în procesul lui Stanchev de la Curtea de Apel Bucureşti, mai spun sursele citate.
Procesul "privatizărilor" a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).
Stanchev, Mucea şi Donciu au fost trimişi în judecată în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.
În timpul perioadei derulării procesului, procurorul Ciurea l-a contactat pe Stanchev pentru a avea o discuţie despre anumite privatizări, spun surse judiciare.
La momentul în care s-a aflat, Ciurea şi-a înaintat cererea de demisie din funcţia deţinută la DIICOT.
În 6 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a Angelei Elisabeta Ciurea, în urma demisiei sale.
Astfel, Ciurea s-a întors la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, de unde plecase la DIICOT.
În paralel, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, pe atunci Lidia Bărbulescu, a sesizat Comisia de disciplină în cazul Angelei Ciurea.
Săptămâna trecută, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea Angelei Ciurea de a i se acorda protecţia şi sprijinul conferite avertizorului în interes public.
Procurorul Angela Ciurea a invocat în cererea adresată Secţiei pentru procurori a CSM articolul 7 alineatul 1, litera a din Legea 571/2004, în sensul de a i se acorda protecţia şi sprijinul necesare avertizorului în interes public.
Astfel, textul de lege prevede că "în faţa comisiei de disciplină sau a altor organe similare, avertizorii beneficiază de protecţie şi de prezumţia de bună-credinţă".
Textul de lege stabileşte, la articolul 4, litera h că "este ocrotită persoana încadrată într-o autoritate publică, instituţie publică sau în altă unitate bugetară dintre cele prevăzute la articolul 2, care a făcut o sesizare, convinsă fiind de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legii".
Continuând raţionamentul, articolul 2 prevede că dispoziţiile legii "se aplică instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, administraţiei publice locale, aparatului Parlamentului, aparatului de lucru al Administraţie Prezidenţiale, aparatului de lucru al Guvernului, autorităţilor administrative autonome, instituţiilor publice de cultură, educaţie, sănătate şi asistenţă socială, companiilor naţionale, regiilor autonome de interes naţional şi local, precum şi societăţilor naţionale cu capital de stat", precum şi "persoanelor numite în consilii ştiinţifice şi consultative, comisii de specialitate şi alte organe colegiale organizate în structura ori pe lângă autorităţile şi instituţiile publice".
În cazul în care Secţia pentru procurori a CSM aproba cererea, procurorul Ciurea scăpa de acţiunea disciplinară declanşată împotriva sa.
În luna iulie, Ciurea făcea dezvăluiri cu privire la anchete derulate de ea în perioada DIICOT, în care ar fi fost vizate nume importante din clasa politică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO