Procurorul Angela Nicolae, cercetată pentru trafic de influenţă, suspendată din funcţie de CSM

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, marţi, suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror şef de birou în Parchetul instanţei supreme, după ce a fost reţinută pentru trafic de influenţă în dosarul de evaziune cu prejudiciu de peste 50 milioane de euro.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Procurorul Angela Nicolae, cercetată pentru trafic de influenţă, suspendată din funcţie de CSM

Procurorul Angela Nicolae, cercetată pentru trafic de influenţă, suspendată din funcţie de CSM

"În şedinţa din data de 29 octombrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data de 29 octombrie 2013, a doamnei Angela-Eugenia Nicolae, procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât Phare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Solicitarea de suspendare din funcţie a procurorului Angela Nicolae a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie.

Procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, şi alte 25 de persoane au fost reţinuţi în dosarul de evaziune cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, în care este cercetat şi senatorul PSD Niculae Bădălău.

Oficiali din Direcţia Naţională Anticorupţie au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul de evaziune fiscală au fost reţinute 27 de persoane, iar în cazul altor cinci persoane s-a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara. De asemenea, alte două persoane urmau să fie audiate.

Cele 27 de persoane reţinute vor fi duse marţi la instanţa supremă, care urmează să decidă dacă acestea vor fi arestate preventiv pentru 29 de zile.

Angela Nicolae este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în mai multe rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef de birou la Parchetul instanţei supreme, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

Procurorii DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

"Un mod de operare similar a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate", susţin procurorii anticorupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

În acelaşi dosar, alte cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi, au primit, luni seară, ordonanţe de reţinere. Unul dintre cei reţinuţi este administrator la Avicola Crevedia, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Şi senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău este urmărit penal în acest dosar, pentru trafic de influenţă, întrucât ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Potrivit anchetatorilor, societatea comercială în favoarea căreia ar fi intervenit Niculae Bădălău a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Bădălău, societatea implicată în circuitul evazionist i-ar fi pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist.

"Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată", au precizat procurorii.

Procurorii i-au adus luni la cunoştinţă acuzaţiile lui Niculae Bădălău, acesta declarând, la ieşirea din sediul DNA, că va reveni pentru a fi audiat.

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici