Procurorul Augustin Lazăr, înaintea interviului la CSM: Am un proiect de reformare radicală

Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General, a declarat înaintea interviului în faţa Secţiei pentru procurori a CSM că va supune discuţiei "un proiect care doreşte reformarea radicală a Ministerului Public".

Urmărește
870 afișări
Imaginea articolului Procurorul Augustin Lazăr, înaintea interviului la CSM: Am un proiect de reformare radicală

Procurorul Augustin Lazăr, înaintea interviului la CSM: Am un proiect de reformare radicală (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

"Aş dori să vă spun că este un proiect care doreşte reformarea radicală a Ministerului Public, mai eficace, mai integru şi care să fie o instituţie în slujba interesului public. O instituţie care să fie altfel decât a fost până acum, cu o faţă europeană şi cu nişte standarde europene", a declarat, joi, la sosirea la CSM, procurorul Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de Procuror General al României, susţine joi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, interviul în urma căruia va primi un aviz consultativ din partea consiliului.

Conform procedurii, proiectul de management al procurorului Augustin Lazăr a fost pus în dezbatere publică, la data de 4 aprilie, urmând ca joi, 21 aprilie, magistratul să susţină interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Ulterior, vineri, pe data de 22 aprilie, avizul va fi transmis către Ministerul Justiţiei, urmând ca propunerea ministrului Justiţiei să fie înaintată Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Din proiectul de management al lui Augustin Lazăr reiese că unul dintre obiective sale este "pregătirea unor procurori cu vocaţie europeană" dar şi necesitatea de a "elabora un ghid de bune practici în materia cooperării judiciare internaţionale". De asemenea, magistratul subliniază "importanţa conduitei în mediul judiciar, a capacităţii de comunicare cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar şi administrativ, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, operatorii de intelligence, reprezentanţii mass-media care reflectă activitatea organelor judiciare ca formatori de opinie inclusiv în domeniul înfăptuirii justiţiei".

Augustin Lazăr are în vedere "elaborarea unei strategii privind modul de sesizare a parchetelor, care să prevadă noi surse de sesizare, mai ales privind infracţiunile grave (surse deschise, numere Telverde, sesizări ale instituţiilor şi persoanelor cu atribuţii legale în acest sens), modul în care circulă, pe cale administrativă, modul de verifîcare a îndeplinirii, de către subiectele obligate, a obligaţiilor legale de sesizare a parchetului " dar şi efectuarea unui schimb permanent de informaţii cu instituţiile care au obligaţii legale în domeniu, se mai arată în documentul citat.

Alte priorităţi ale procurorului sunt legate de elaborarea unei metodologii privind luarea măsurilor asigurătorii, dar şi o strategie de modernizare a informatizării.

Augustin Lazăr are o vechime, în funcţia de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici