„Aplică inculpatului Eva Emilian pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare şi 12.000 lei amendă (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi). (…) În baza … suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 11 luni închisoare aplicată inculpatului Eva Emilian pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile… Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei Curţii Supreme.
Totodată, magistraţii ICCJ i-au achitat pe Bianca Eva, fiica procurorului şi pe nepotul său, Ioan Eva.
„Achită pe inculpatul Eva Ioan (…) pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. (…) În baza … achită pe inculpata Eva Bianca Mădălina (…) pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă”, se arată în sursa citată.
DNA l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, la data faptelor, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi nepotul magistratului ieşean, pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit rechizitoriului, în mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă „Profesor dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”.
Ulterior acestei solicitări, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.
Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.
Conform sursei citate, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014- martie, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu „drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată”.
„Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro”, au precizat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii mai arată că, în perioada ianuarie- februarie, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ieşean a obţinut de la Ministerul Culturii- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind cerută şi primită cu titlu de mită.
Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.