Procurorul General al României, acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat. Kovesi cere CSM să-i apere reputaţia

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, vineri, că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat şi a depus documente care susţin această acuzaţie la Ministerul Justiţiei, la CSM şi la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare.

Urmărește
3341 afișări
Imaginea articolului Procurorul General al României, acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat. Kovesi cere CSM să-i apere reputaţia

Laura Codruta Kovesi (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Potrivit GIP, lucrarea de doctorat este un "plagiat începând chiar de la prima propoziţie".

GIP afirmă că prima frază din teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi reproduce "cuvânt cu cuvânt, fără să citeze", prima frază din studiul "Lupta societăţii organizate împotriva criminalităţii organizate" publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman şi drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" în nr. 2 din 2007, cu patru ani înainte ca Laura Codruţa Kovesi să-şi susţină teza de doctorat.

De asemenea, GIP arată că Laura Codruţa Kovesi a copiat fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele lucrări cunoscute în domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar şi referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate, precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro,
http://facultate.regielive.ro/ .

GIP susţine că Laura Codruţa Kovesi a inserat în lucrarea sa note de subsol şi referinţe bibliografice ca si cum ar fi citit lucrările respective şi precizează că, în realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrările plagiate, cu tot cu note.

"Fără să citeze sursa, Laura Codruţa Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje întregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu "Spălarea banilor şi finanţarea terorismului", publicată în 2006 pe site-ul Institutului Naţional al Magistraturii. În lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citează articolul "Conexiunile între terorism şi criminalitate", publicat în Jane's Intelligence Review în 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscută specialistă în domeniul crimei organizate şi terorismului. "Copy-paste-ul" i-a jucat aici o festă Codruţei Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, Procurorul General copiază şi notele în care se făcea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greşeste numele autoarei, botezând-o "Tamam M."", arată GIP.

GIP menţionează că lucrarea "inexistentei Tamam M." apare inclusiv în bibliografia tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Potrivit GIP, Laura Codruţa Kovesi a copiat inclusiv pasajele în care formulează concluzii personale.

Totodată, GIP publică un tabel în care sunt puse faţă în faţă pasaje despre care consideră că au fost plagiate de Laura Codruţa Kovesi şi textele originale.

"Este inadmisibil ca un plagiat evident care poate fi demonstrat printr-o simplă căutare pe internet să nu fie descoperit de niciuna dintre instituţiile care ar fi trebuit să verifice autenticitatea lucrării, cu atât mai mult cu cât acestea deţin softuri create special în acest scop", precizează GIP.

GIP a transmis documentele despre care afirmă că demonstrează plagiatul Laurei Codruţa Kovesi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor
Universitare (CNATDCU), Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

GIP menţionează că, dacă plagiatul este dovedit, titlul de doctor al Laurei Codruţa Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie să raspundă în faţa legii.

GIP afirmă că în luna decembrie 2011 Laura Codruţa Kovesi a susţinut la Facultatea de Drept şi Ştiinte Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara teza de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", aceasta fiind însoţită de George Maior, directorul SRI, şi Marius Iacob, procurorul general adjunct.

Totodată, menţionează că Procurorul General al României a primit pentru această lucrare calificativul "Magna Cum Laude".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici